(Στο τέλος της ανάρτησης, ακολουθούν βίντεο με τις τοποθετήσεις της πρώτης ημέρας)
Σήμερα Τρίτη 27 Ιουνίου, ξεκίνησαν οι εργασίες της 92η ΓΣ αντιπροσώπων της ΔΟΕ. Αμέσως μετά τον ορισμό του προσωρινού προεδρείου της ΓΣ, οι Παρεμβάσεις κάλεσαν το σώμα των αντιπροσώπων να μην αναγνωρίσει αυτούς που έχουν εκλεγεί (και) με ηλεκτρονική κάλπη. Αφορά τις ηλεκτρονικές κάλπες που στήθηκαν ταυτόχρονα με τις δια ζώσης για τις εκλογές αντιπροσώπων για την 91η ΓΣ σε περίπου 21 συλλόγους με αποφάσεις που στήριξαν οι ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ και εξέλεξαν έτσι περίπου 17-18 αντιπροσώπους. Οι Παρεμβάσεις κάλεσαν το σώμα με αυτή την απόφαση να μη νομιμοποιήσει το νόμο Χατζηδάκη μέσα στο συνδικάτο, να μην ανοίξει την κερκόπορτα για την εφαρμογή του και για τις ηλεκτρονικές διαδικασίες και η Γενική Συνέλευση να υιοθετήσει την απόφαση του τελευταίου συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ για την μη εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη. ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ αρνήθηκαν να βάλουν σε ψηφοφορία το ζήτημα της αναγνώρισης των αντιπροσώπων ενώ η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ από την πλευρά της υποστήριξε τη μη εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη αλλά θεώρησε δεδομένη από τις περσινές διαδικασίες την αναγνώριση των συγκεκριμένων αντιπροσώπων.
Αμέσως μετά την εκλογή του οριστικού προεδρείου οι Παρεμβάσεις έθεσαν το θέμα της ένταξης στην ημερήσια διάταξη της Γ.Σ. των επικείμενων αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση με κέντρο την αξιολόγηση, το προσοντολόγιο και τον ΑΣΕΠ καθώς και τον νόμο Χατζηδάκη. Η ΑΣΕ ζήτησε να μπει σε ψηφοφορία και η δική της πρόταση για ένταξη στην ΗΔ των καταστατικών αλλαγών κλπ, ενώ για την αξιολόγηση δήλωσε ότι δεν εκτιμά ότι οι συσχετισμοί μπορούν να οδηγήσουν σε θετική απόφαση. Επομένως, πρότεινε τα παραπάνω θέματα να συζητηθούν στο πρόγραμμα δράσης. Οι υπόλοιπες παρατάξεις (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΔΙΚΤΥΟ) επικαλούμενες το καταστατικό, αρνήθηκαν να γίνει ψηφοφορία για να αποφασίσει το σώμα τις προσθήκες στην ΗΔ.
Στο πρόγραμμα εργασιών της πρώτης μέρας της 92ης ΓΣ της ΔΟΕ, υπήρχε χρόνος για να τοποθετηθούν οι «αιρετοί» του ΚΥΣΠΕ, οι εκλεγμένοι με ηλεκτρονικές εκλογές. Πριν δοθεί ο λόγος στους «αιρετούς» του ΚΥΣΠΕ, οι Παρεμβάσεις δήλωσαν ότι αποχωρούν διότι δεν αναγνωρίζουν την εκλογή αιρετών από τη μειοψηφία του κλάδου με ηλεκτρονικές «εκλογικές διαδικασίες», αρνούνται να νομιμοποιήσουν αυτές τις εκλογές και τα αποτελέσματα τους, εκλογές που ο ίδιος ο κλάδος τους έστρεψε την πλάτη μια και απείχε σε ποσοστό 66% πανελλαδικά. Η ΑΣΕ από την πλευρά της επανέλαβε την διαφωνία της με τις ηλεκτρονικές «εκλογές» ωστόσο δήλωσε ότι δεν αποχωρεί και παρέμεινε στην αίθουσα και παρακολούθησε τις τοποθετήσεις των αιρετών. Οι υπόλοιπες παρατάξεις (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΔΙΚΤΥΟ) έτσι κι αλλιώς συμμετείχαν στις συγκεκριμένες «εκλογικές» διαδικασίες.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του οικονομικού απολογισμού, οι Παρεμβάσεις υποστήριξαν ότι χρειάζεται αναπροσανατολισμός των εξόδων στην κατεύθυνση στήριξης κινητοποιήσεων, οργάνωσης και προπαγάνδισης των αγώνα, πράγμα που δεν υπάρχει μια και τα βασικά έξοδα αφορούν διαχειριστικές δαπάνες, επετειακές εκδηλώσεις, ταξίδια σε συνέδρια του εξωτερικού και οι αποζημιώσεις των μελών του ΔΣ. Στον κωδικό «έξοδα για κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις» συμπεριλαμβάνονται όχι δαπάνες για έξοδα και κινητοποιήσεις μια και όλες οι δαπάνες που παρουσιάζονται εκεί αφορούν στην οργάνωση εκδηλώσεων – διαδικτυακών και δια ζώσης – την οργάνωση ολομελειών προέδρων και τα έξοδα για την μετακίνηση και διαμονή των μελών του ΔΣ για να παραστούν σε Γ.Σ.
Παράλληλα, η μη καταγραφή των κανόνων λειτουργίας της οικονομικής διαχείρισης έχει ως αποτέλεσμα πολλά ζητήματα να βασίζονται στον προφορικό λόγο και να δίνεται η δυνατότητα να αλλάζουν κατά το δοκούν χωρίς να επισυνάπτονται αποφάσεις του αντίστοιχου θεσμοθετημένου οργάνου που οφείλει να τις πάρει. Πάγιο αίτημά μας είναι η καταγραφή των κανόνων και η δημοσιοποίηση τους σε όλο τον κλάδο ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια διαφορετικών ερμηνειών ούτε περιθώρια αξιοποίησής τους για να μετατρέπονται οι αναγκαίες διευκολύνσεις των μελών του ΔΣ σε προνόμια.
Από τον έλεγχο των οικονομικών πεπραγμένων δεν προέκυψε κάτι μεμπτό από άποψη διαχείρισης.
Ως Παρεμβάσεις δηλώσαμε ότι καταψηφίζουμε τον οικονομικό απολογισμό καθώς θεωρούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί στην πολική αναγκαιότητα και στους αγώνες που δίνουν ή θα έπρεπε να οργανωθούν από τη μεριά των εργαζομένων.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Περικλής» ενημέρωσε το σώμα για την πειθαρχική δίωξη τριών συναδελφισσών διότι αδυνατούσαν να παρέχουν τηλεκπαίδευση τις ημέρες της χιονόπτωσης. Το ψήφισμα που κατέθεσε ψηφίστηκε ομόφωνα από την 92η Γενική Συνέλευση.
Η ΓΣ συνεχίστηκε με την κριτική πεπραγμένων της ΔΟΕ. Οι αντιπρόσωποι των Παρεμβάσεων υποστήριξαν την ανάγκη για ταξικό αναπροσανατολισμό του εκπαιδευτικού κινήματος, για τον αναγκαίο αγωνιστικό σχεδιασμό που θα υπηρετεί τη στήριξη ενός πλαισίου αιτημάτων και μορφών για την στήριξη του δημόσιου δωρεάν σχολείου και για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής/αντιλαϊκής πολιτικής, δηλώνοντας ότι καταψηφίζουν τα πεπραγμένα της ΔΟΕ ασκώντας κριτική στον συνολικό προσανατολισμό τους (αιτήματα, αγωνιστικό σχέδιο, πολιτικό/συνδικαλιστικό πλαίσιο) και επισήμαναν ότι υπάρχουν ορισμένες αποφάσεις που ενίσχυσαν τον αγώνα του κλάδου ενάντια στην αξιολόγηση.
Ντίνα Ρέππα, εκπρόσωπος Παρεμβάσεων ΔΣ ΔΟΕ, για μη αναγνώριση εκλεγμένων από ηλεκτρονικές εκλογές
Ντίνα Ρέππα, εκπρόσωπος Παρεμβάσεων ΔΣ ΔΟΕ, οικονομικά
Ευαγγελία Δούκα, αντιπρόσωπος Παρεμβάσεων ΣΕΠΕ Η. Κωνσταντοπούλου, εκπρόσωπος Παρεμβάσεων στην Ελεγκτική Επιτροπή, οικονομικά
Γεωργία Μούκα, αντιπρόσωπος Παρεμβάσεων, ΣΕΠΕ Καλλιθέας-Μοσχάτου, κριτική πεπραγμένων
Δήμητρα Τάσσου, αντιπρόσωπος Παρεμβάσεων, ΣΕΠΕ “Αριστοτέλης”, Αθήνα, κριτική πεπραγμένων
Τατιάνα Χαλικιά, αντιπρόσωπος των Παρεμβάσεων, ΣΕΠΕ “Αριστοτέλης” (Αθήνα)