Το ΔΣ της ΔΟΕ στις 29.11.2022 συζήτησε για τον αγωνιστικό σχεδιασμό της ομοσπονδίας μετά και την γενική απεργία στις 9 Νοέμβρη.
Ως Παρεμβάσεις ΠΕ εκτιμούμε ότι η επίθεση από την κυβέρνηση οξύνεται με βάση και τον προϋπολογισμό και ότι υπάρχει ανάγκη συνολικού αγωνιστικού σχεδιασμού. Ο φετινός προϋπολογισμός είναι ακραία ταξικός. Ενισχύει τις μεγάλες επιχειρήσεις και το κεφάλαιο, μειώνει τις κοινωνικές δαπάνες, καθηλώνει μισθούς και συντάξεις ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται από άγρια φοροεπιδρομή λόγω της ακρίβειας με αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω κυρίως των έμμεσων φόρων που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα.
Η συμμετοχή στην απεργία που σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα είχε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής από ότι στο παρελθόν, τα μαζικά απεργιακά συλλαλητήρια σε ολόκληρη τη χώρα, οι μεγάλες διαδηλώσεις στην επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά και στην εκπαίδευση η αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές και η απονομιμοποίηση της αξιολόγησης, συνθέτουν την αγωνιστική απάντηση των εργαζόμενων και του κλάδου στα κρίσιμα της περιόδου και δείχνουν ότι η οργή αναζητά αγωνιστική διέξοδο.
Πρέπει τώρα να οργανωθεί η συνέχεια και η κλιμάκωση του αγώνα. Η αφωνία των συνδικάτων δίνει χρόνο και δύναμη στην κυβέρνηση να συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική. Δεν πρέπει η απεργία της 9 Νοέμβρη να καταλήξει ως απλή διαμαρτυρία που θα υποταχθεί σε εκλογική αναμονή και εναλλαγή διαχειριστή της ίδιας πολιτικής. Ως Παρεμβάσεις από τον Σεπτέμβρη έχουμε προτείνει ένα συνεκτικό αγωνιστικό σχέδιο ως πρόταση αγώνα νίκης και ανατροπής της επίθεσης.
Στη βάση αυτή προτείνουμε τη συνέχιση του απεργιακού αγώνα με:
α) κλιμάκωση και νέα γενική απεργία μέσα στον Δεκέμβρη απέναντι στον προϋπολογισμό. Καλέσαμε το ΔΣ της ΔΟΕ να πάρει απόφαση και να καλεί την ΑΔΕΔΥ να προχωρήσει σε γενική απεργία.
β) κλαδική απεργία μέσα στον Δεκέμβριο με πέντε κεντρικά επίδικα 1) μισθοί/αυξήσεις/οικονομικά 2) μονιμοποίηση των νεοδιόριστων 3) ωράριο νηπιαγωγών και εκπαιδευτικών ολιγοθεσίων δημοτικών σχολείων 4) αξιολόγηση 5) αυταρχισμός, απειλές, εκβιασμοί, διώξεις.
γ) νέο γύρο ΓΣ και ολομέλεια προέδρων τον Γενάρη με προοπτική κλιμάκωσης του αγώνα.
δ) στήριξη από τη ΔΟΕ όλων των κινητοποιήσεων για την Υγεία. Καταθέσαμε σχέδιο απόφασης για το νομοσχέδιο για την υγεία με συμμετοχή της ομοσπονδίας στη στάση εργασίας και την κινητοποίηση στη 1.12.2022.
Αναφορικά με τη στάση των άλλων παρατάξεων θεωρούμε ότι η παντελής έλλειψη οποιαδήποτε πρότασης αγωνιστικής κλιμάκωσης από ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ δείχνει για μια ακόμα φορά την εναρμόνισή τους με τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Ειδικά η ΔΗΣΥ που στην τοποθέτησή της αρνήθηκε κάθε απεργία στο όνομα των οικονομικών δυσκολιών, αποδεικνύει ότι η μόνη της αγωνία όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να εξασφαλίσει τη συμμετοχή στις ηλεκτρονικές εκλογές αιρετών, ενώ έχει «ρίξει λευκή πετσέτα» για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και τους εργαζόμενους. Η απεμπόληση της προοπτικής γενικής πανεργατικής απεργίας ενόψει του προϋπολογισμού και η επικέντρωση αποκλειστικά σε κλαδική που πρότεινε η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ δίνει πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση και βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την τοποθέτηση της για το αγωνιστικό μήνυμα που εξέπεμψε η απεργία στις 9 Νοέμβρη. Η επικέντρωση στο δώρο των Χριστουγέννων για τους εκπαιδευτικούς (και μάλιστα μια βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα) στην κλαδική απεργία που προτείνει, υποτιμά στην ουσία το βασικό αίτημα που χρειάζεται να ανέβει πολύ ψηλά στην ατζέντα του κλάδου και είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού και όλων των κλιμακίων των εκπαιδευτικών και των εργαζόμενων. Η πρόταση του ΔΙΚΤΥΟΥ για τρίωρη διευκολυντική στάση δεν αποτελεί καν απεργιακό βήμα κλιμάκωσης, αλλά υπαναχώρηση στη λογική σύμπλευσης με τη στάση των ΣΥΝΕΚ στην ΟΛΜΕ.
Για το ζήτημα των οικονομικών επιμείναμε στο σύνολο της πρότασής μας όπως αυτή κατατέθηκε στην 91η ΓΣ της ΔΟΕ για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, για μόνιμη και σταθερή εργασία, για εναντίωση στις ιδιωτικοποιήσεις και το χρηματιστήριο της ενέργειας, για ανατροπή της φιλοπόλεμης κυβερνητικής πολιτικής. Τοποθετηθήκαμε με το σύνολο των αιτημάτων, όπως τα έχουμε καταθέσει στις ΓΣ του κλάδου, για διεκδίκηση Γνήσιας Συλλογικής Συμβάσης Εργασίας εφ’ όλης της ύλης σε σύγκρουση και μη αποδοχή του ασφυκτικού νομοθετικού πλαισίου των ειδικών συμβάσεων και συμφωνιών που απαγορεύουν διαπραγμάτευση για το μισθό, τα οικονομικά και όλα τα βασικά εργασιακά ζητήματα επιτρέποντας διαπραγματεύσεις μόνο για επιμέρους ζητήματα.
ü Ταυτόχρονα, ξεχωρίσαμε ως εξαιρετικά κρίσιμα:
– τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων, την τακτική του εκβιασμού και της ομηρίας τους από το ΥΠΑΙΘ, τη χρήση των νεοεισερχόμενων στην εκπαίδευση συναδέλφων ως Δούρειο Ίππο για να περάσει η αξιολόγηση – ζήτημα που αφορά το σύνολο του κλάδου και τον αγώνα μας ενάντια της-, την ανάγκη διεκδίκησης της άμεσης ακώλυτης μονιμοποίησης χωρίς καμία σύνδεση με την αξιολόγηση, την κατάργηση της δόκιμης περιόδου, την υπεράσπιση των μονιμοποιήσεων που έχουν ολοκληρωθεί. Προτείναμε στήριξη των όλων των κινητοποιήσεων στις διευθύνσεις με παρουσία της ομοσπονδίας και άμεσα Πανελλαδική συγκέντρωση στο ΥΠΑΙΘ με ενδεικτική ημερομηνία στις 9.12 και παράλληλες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.
– τη διεκδίκηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών νηπιαγωγείων και ολιγοθεσίων δημοτικών σχολείων στη βάση της ομόφωνης απόφαση της 91ης ΓΣ με ανάδειξη συγκεκριμένου κειμένου – σχεδίου τροπολογίας και συγκεκριμένου αγωνιστικού σχεδιασμού με κατεύθυνση προς τους συλλόγους από το Γενάρη για επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις στις Διευθύνσεις και στο Υπουργείο. Είναι σαφές πως η μείωση του ωραρίου έχει αναπόφευκτο δημοσιονομικό κόστος. Θα πρέπει να τεθεί ξεκάθαρα το αίτημα του επιπλέον εκπαιδευτικού σε όλες τις ολιγοθέσιες σχολικές μονάδες με σύσταση οργανικής θέσης, με μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση. Η σύνδεση του ωραρίου με τη δημιουργία επιπλέον πολυθέσιων νηπιαγωγείων πέρα από τα παιδαγωγικά και τα ζητήματα υποδομών που εγείρονται λειτουργεί αποπροσανοτολιστικά, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση και αντίθετα επιτείνει τις υπάρχουσες ανισότητες.
– την αξιολόγηση. Εκτιμήσαμε τη μαζικότατη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στον αγώνα εναντίων της και την πλήρη απονομιμοποίησή της. Το ΥΠΑΙΘ οξύνει την επίθεση με τη σύνδεση των μονιμοποιήσεων με την ατομική αξιολόγηση ως προσπάθεια να κάμψει την αντίσταση του κλάδου. Παραμένει πολύ ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων η ακύρωση της αξιολόγησης στο σύνολό της και η κατάργηση των νόμων 4823/21 και 4592/19. Προτείναμε κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων των συλλόγων σε όλη τη χώρα με παρουσία της ομοσπονδίας και ειδικό κάλεσμα σε όσες/όσους έχουν οριστεί μέντορες ή θεωρούνται μεντορευόμενοι, αλλά και όλους τους εκπαιδευτικούς για τη στήριξη συνολικά της μάχης ενάντια στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και την ατομική αξιολόγηση απέναντι σε πιέσεις, εκβιασμούς και απειλές.
– την ποινικοποίηση των αγώνων. Παρατηρείται αυταρχικός κι ολοκληρωτικός παροξυσμός από την πλευρά του ΥΠΑΙΘ δια μέσου των δικαστικών αποφάσεων με βάση τον νόμο Χατζηδάκη, απειλών, εκβιασμών και ποινών από τον γ.γραμματέα, αλλά και πρόσφατα με ένα μπαράζ πειθαρχικών και απειλών μηνύσεων από διευθυντ(ρι)ες εκπαίδευσης ΠΕ και ΔΕ (ΠΕ Δράμα, ΠΕ Θεσσαλία, ΔΕ Πειραιά, ΔΕ Α’ Αθήνας κ.λπ.) Προτείναμε σαφή στήριξη με αποφάσεις της ομοσπονδίας όλων των περιπτώσεων διώξεων και παραστάσεις με συμμετοχή της ομοσπονδίας και στήριξη όλων των συλλόγων κι ΕΛΜΕ, όπου προκύπτουν τέτοιου είδους περιπτώσεις.
Συναδέλφισσες/οι,
Μόνο ένα συνεκτικό αγωνιστικό σχέδιο του εκπαιδευτικού και γενικότερα του εργατικού κινήματος μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στον αγώνα για την ανατροπή της επίθεσης, να σπάσει το κλίμα εκλογικής αναμονής που ευνοούν συγκεκριμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις και οι πολιτικές δυνάμεις του αστικού μπλοκ εξουσίας, να συνεισφέρει στην ορμητική επανεμφάνιση του λαϊκού παράγοντα που αποτελεί όρο για τη νίκη των διεκδικήσεων μας.
Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ