ΟΛΟΙ / ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 18ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ! ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΕΕ – ΔΝΤ – ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ – ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ – ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ – ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!

 

 

 

 

 

 

ΟΛΟΙ / ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 18ης  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΕΕ  – ΔΝΤ – ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ
ΣΥΝΤΑΞΗ – ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ – ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί άμεσα για ψήφιση η κυβέρνηση της ΝΔ, βρίσκεται υπό την «μπαγκέτα» του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και του Σ.Ε.Β. και πατάει στην αντιασφαλιστική τομή που συμπύκνωσε ο νόμος Κατρούγκαλου καθώς και σε όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους και ρυθμίσεις της τελευταίας 20ετίας. Παρότι η κυβερνητική προπαγάνδα θέλει να πείσει ότι ο νέος νόμος ανατρέπει τους προηγούμενους επί το φιλολαϊκότερο, ο υπουργός σε μια έκρηξη ειλικρίνειας δήλωσε ότι δεν θέλει να ακούγεται ως ιδιοκτήτης του («δεν με καλύπτει η έκφραση νόμος Βρούτση» είπε), μη θέλοντας προφανώς να αφαιρέσει το copyright από τους προκατόχους του Κατρούγκαλο, Λοβέρδο, Κουτρουμάνη. Το κράτος και η αντεργατική πολιτική έχουν συνέχεια και προπαντός συναίνεση.

Ο νέος νόμος επιδιώκει να θωρακίσει το νόμο – λαιμητόμο του Κατρούγκαλου, να κλείσει νομικά κενά ώστε να μη βγαίνουν παράνομες και αντισυνταγματικές οι διατάξεις του,  να προωθήσει προσαρμογές για να τον καταστήσουν ακόμα πιο γρήγορο και αποτελεσματικό στην ισοπέδωση συντάξεων και δικαιωμάτων, προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για τα επόμενα χτυπήματα.

Στην ουσία στο σύστημα των τριών πυλώνων για τους νέους ασφαλισμένους το κράτος περιορίζεται στην καταβολή μιας υποτυπώδους εθνικής σύνταξης. Η υποχρέωση και η ευθύνη για την εξασφάλιση οποιασδήποτε άλλης πρόσθετης συνταξιοδοτικής παροχής μετατίθεται στους εργαζόμενους μέσω επαγγελματικών ταμείων (δεύτερος πυλώνας) και ιδιωτικών συμβολαίων (τρίτος πυλώνας). Η «πλοήγηση» και η επιβίωση στη ζούγκλα του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα αφορά πλέον τους ίδιους τους εργαζόμενους και θα είναι υποχρεωτική. Θα εξαναγκαστούν άμεσα ή έμμεσα στη λήψη ατομικών αποφάσεων προκειμένου να «επενδύσουν», δηλαδή να τζογάρουν, χωρίς καμιά εγγύηση, μέρος του εισοδήματός τους σε κάθε είδους χρηματοπιστωτικό προϊόν.

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου επιταχύνει τη συγκεκριμένη διαδικασία μετάβασης, με διατάξεις όπως αυτές που ανοίγουν τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση – κατάργηση της επικουρικής και του εφάπαξ – καθώς και τη νέα καταλήστευση αποθεματικών ύψους 8 δις –  μέσω της ενσωμάτωσης του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ, στη μείωση των ασφαλιστικών (εργοδοτικών) εισφορών και στην προεισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην κύρια σύνταξη των μη μισθωτών (μέσω της αντικατάστασης του συστήματος υπολογισμού των εισφορών τους).

Συγκεκριμένα, στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο έκτρωμα προβλέπεται:

  • Διατήρηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με τον ν.4336/15 του ΣΥΡΙΖΑ (τρίτο μνημόνιο). Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων.
  • Διατήρηση των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.
  • Ενσωμάτωση του ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση) στον ΕΦΚΑ  ανοίγοντας το δρόμο για την πιθανή πλήρη κατάργησή του, ενώ ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ (στο σύστημα) και τα 7 δις αποθεματικά που έχει το ΕΤΕΑΕΠ.
  • Διατήρηση και επέκταση της λεηλασίας, που έγινε διαχρονικά στα ασφαλιστικά ταμεία και καμία πρόβλεψη για επιστροφή των κλεμμένων.
  • Διατήρηση των εξευτελιστικών ποσοστών αναπλήρωσης του Νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας.
  • Καμία πρόβλεψη για καθιέρωση της 13ης και της 14ης σύνταξης, που περικόπηκε με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς Νόμους του 2010 – 2012.
  • Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους στα ΒΑΕ, για μείωση των ορίων ηλικίας τους.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει να «λύσει» το ασφαλιστικό σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζόμενων παγιώνοντας και επεκτείνοντας τις μνημονιακές περικοπές όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων, συνεχίζοντας έτσι τη φτώχεια και τη διαρκή εξαθλίωση.

Γι’ αυτό και ο μόνος δρόμος που μας απομένει για να ανατρέψουμε τις νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις είναι ο δρόμος του αγώνα.

Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν…

Όρια ηλικίας και νέα μείωση των συντάξεων

Η κυβέρνηση  της ΝΔ βαθαίνει την επίθεση απέναντι στην Κοινωνική ασφάλιση, επίθεση που εξαπέλυσε ο νόμος Κατρούγκαλου της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνοντας δραματικά τα όρια ηλικίας. Με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, από  1 – 1 – 2022, για να βγει κανείς  στη σύνταξη,  πρέπει να έχει ηλικία 62 ετών και 40 χρόνια εργασία ή στα 67 (αυτοδίκαιη απόλυση) με τουλάχιστον 15 χρόνια εργασίας. Αυτό, ειδικά για τους ελαστικά εργαζόμενους, όπως οι νέοι και νέες εκπαιδευτικοί, όπου κάθε έτος μετριέται σε 9μηνα, σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συνταξιοδοτείται κανείς πριν τη συμπλήρωση των 67 χρόνων. Η ηλικία αυτή μάλιστα θα αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω από 1-1-2021 μέχρι και τα 70 έτη, όταν αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, όπως  προβλέπεται.

Με τον ίδιο νόμο,  που ισχύει από  2016,  μπήκε μια ακόμη ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Η σύνταξη διαχωρίστηκε σε Εθνική (384 €) και σε ανταποδοτική, με ανώτατο  ποσοστό αναπλήρωσης μέχρι τώρα 42,80 με 40 χρόνια εργασίας. Ο νέος  τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε μείωση τουλάχιστον 20%, συγκριτικά με όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον ν. Κατρούγκαλου. Με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ κρίθηκαν αντισυνταγματικά κάποια ποσοστά  αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου αλλά συνταγματικός ο νόμος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το νέο νομοσχέδιο αυξάνει τα ποσοστά αναπλήρωσης κυρίως αυτά που αφορούν 40 χρόνια εργασίας αλλά επειδή μειώνει την βάση υπολογισμού της σύνταξης τελικά οι συντάξεις μειώνονται! Οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ακόμα απάτη και παραπληροφόρησης των ΜΜΕ. Με τον τρόπο αυτό αποβλέπει να μην τολμά κανείς να συνταξιοδοτείται προτού συμπληρώσει 40 χρόνια συντάξιμη  εργασία. Το ΣτΕ κρίνοντας  συνταγματικό τον ν. Κατρούγκαλου, «απελευθέρωσε» τη ΝΔ από την προεκλογική  υπόσχεσή της  για κατάργηση του.   Επομένως  παγιώνεται  η διάκριση  των συνταξιούχων προ και μετά του ν. Κατρούγκαλου.

Για όσους εργάζονται μέχρι 31-12-1992 ισχύουν κάποιες μεταβατικές διατάξεις ως προς τα όρια ηλικίας, εφόσον θεμελιώνουν δικαίωμα   συνταξιοδότησης μέχρι 31-12-2021.  Για  όσους  έχουν διοριστεί από 1-1-1993  και για τους νέους που θα  προσλαμβάνονται από εδώ και πέρα ισχύουν τα όρια ηλικίας από 1-1-2022, δηλ.  62  ηλικία με 40 χρόνια εργασίας  ή  67 ηλικία με 15 χρόνια συντάξιμη εργασία.

-Ασφαλιστικές εισφορές

Το τυρί της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και η φάκα

Στο νομοσχέδιο μειώνονται κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές αλλά αυτό δεν είναι για καλό. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων θα φέρει ονομαστικές αυξήσεις αλλά γίνεται για να «καταπιούμε» τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών από τη μια και από την άλλη γιατί έτσι τα ταμεία οδηγούνται στην κατάρρευση και άρα η αναζήτηση ατομικών λύσεων στην ιδιωτική ασφάλιση θα φαντάζει μονόδρομος. Οδηγούν τα ταμεία στην καταστροφή για να ευνοήσουν το υπεραντιδραστικό σύστημα των τριών πυλώνων. Αυτό είναι η φάκα αν καταπιούμε το τυράκι των αυξήσεων στο μισθό μας από αυτό το λόγο. Η τεράστια απώλεια εσόδων από τη μείωση των εισφορών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση του συστήματος και στην αναζήτηση ατομικών λύσεων στην ιδιωτική ασφάλιση. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν μεγάλη μείωση έως την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών τους στη λογική της εγγύηση της παροχής από το κράτος και τη στήριξή της από τον κρατικό προϋπολογισμό,

Επικουρική

Η επικουρική που χορηγείται από το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΤΕΑΔΥ) μέχρι το ν. Κατρούγκαλου ήταν 20% επί της κύριας σύνταξης (μικτής). Με τον ν. Κατρούγκαλου το ποσοστό καθορίστηκε 0.45% για κάθε χρόνο ασφαλιστικής κάλυψης επί του συντάξιμου μισθού(ο Μ.Ο μισθών από  το  2002 μέχρι  2014)  και από  1-1-2015 ισχύει  η περίφημη νοητή   κεφαλαιοποίηση  που προβλέπει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα (υπολογισμός με βάση τις εισφορές του κάθε ασφαλισμένου) με το προσδόκιμο ζωής (οι γυναίκες έχουν μικρότερο  ποσοστό, επειδή έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής!). Ο νέος τρόπος  υπολογισμού μειώνει την επικουρική σύνταξη κάθε χρόνο από 1-1-2015  και μετά από χρόνια η επικουρική θα είναι στα ίδια επίπεδα με το μέρισμα του ΜΤΠΥ. Στη   ΔΕΘ   ο  πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι  από  1-1-2021 η κυβέρνηση  της Ν.Δ.  θα καταργήσει τη  Δημόσια επικουρική σύνταξη και θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Με υπουργική απόφαση (35886/Δ1.12150/31–8–2019) η κυβέρνηση προχώρησε  στη συγκρότηση επιτροπής με σκοπό «την επεξεργασία και διατύπωση του μηχανισμού μετάβασης σε ένα νέο σύστημα  κεφαλαιοποιητικής   επικουρικής ασφάλισης». Στην επιτροπή μετέχουν και εκπρόσωποι της ένωσης των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, της ελληνικής ένωσης ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης, της ένωσης επαγγελματικών ταμείων υποχρεωτικής ασφάλισης, της επιτροπής κεφαλαιαγοράς  κ.λπ.  Δεν έχουμε  καμιά αμφιβολία ότι  οι εκπρόσωποι  των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών θα προτείνουν τη διάλυση  της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης  και την αντικατάστασή της και την παράδοσή της ως βορά στην ιδιωτική   ασφάλιση.  Εάν όμως οι εισφορές των νέων εργαζόμενων κατευθύνονται  στην ιδιωτική ασφάλιση και σταματήσει  η είσπραξη αυτών των εισφορών από τη Δημόσια επικουρική ασφάλιση, η επικουρική  σύνταξη των νυν συνταξιούχων  θα εξαϋλωθεί. Δεν πρέπει να έχουμε καμιά αυταπάτη  για το που θα οδηγηθεί η επικουρική μας σύνταξη, αν αφήσουμε τα σχέδια τους να περάσουν. Τον Νοέμβριο του 2019  ο κυβερνητικός  εκπρόσωπος ξαφνικά ανακοίνωσε  την απόφαση της Κυβέρνησης για συγχώνευση του ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο   Επικουρικής  Ασφάλισης  και Εφάπαξ Παροχών) με τον ΕΦΚΑ. Η Κυβέρνηση  με την απόφαση αυτή  προχωράει στo πρώτο βήμα της «εξαΰλωσης» των παλαιών επικουρικών μέσω της ενσωμάτωσής τους στην κύρια σύνταξη και ταυτόχρονα την βήμα-βήμα εισαγωγή  αμιγώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην κύρια σύνταξη για τους νέους εργαζόμενους.

-ΕΦΑΠΑΞ

Προ του ν. Κατρούγκαλου οι μειώσεις  ανέρχονται  σε 38,20%.  Με την εφαρμογή  του άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού και στο ποσοστό που αντιστοιχεί από το 2014  γίνεται άτοκη επιστροφή των εισφορών. Ο νέος τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε νέα μείωση άνω του 50%. Και βέβαια τίθεται  το ερώτημα: Όταν ο νέος συνταξιούχος  θα παίρνει  άτοκες εντελώς τις εισφορές του μετά 40 χρόνια, γιατί να δίνει εισφορές για το Εφάπαξ; Έτσι προετοιμάζεται η κατάργησή του με τη βούληση του εργαζόμενου. Εκεί θέλουν να μας οδηγήσουν. Και αυτό είναι το χειρότερο.

-Μετοχικό  Ταμείο (ΜΤΠΥ)

Μέχρι  το 2015 το Μέρισμα του Μετοχικού είχε μειωθεί κατά 25%. Μετά το 2015 μειώθηκε οριζόντια κατά 44,5%. Έτσι η συνολική μείωση τώρα είναι  60%.  Μετά και  την κατάργηση των δώρων, οι μειώσεις των συντάξεων είναι άνω του 50% και με το ισχύον σύστημα (ν.Κατρούγκαλου) κάθε χρόνο οι συντάξεις θα μειώνονται (Επικουρική, Εφάπαξ).

Δεν εκχωρούμε τους κόπους μιας ζωής στο κράτος, τις μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, την εργοδοσία

Η μάχη είναι μπροστά μας και είναι σκληρή

Κατεδαφίζουν ό,τι απόμεινε από το κολοβό, αναδιανεμητικό σύστημα, που είχε τη λογική οι εργαζόμενοι, να στηρίζουν παιδιά, γέροντες, αρρώστους. Το αστικό πολιτικό σύστημα και οι κυβερνήσεις διαχείρισης των συμφερόντων του, αφού καταβύθισαν τα εργατικά δικαιώματα στη θάλασσα της ανεργίας, της ελαστικής και της μαύρης – απλήρωτης εργασίας και αντέστρεψαν τους ρόλους, μετατρέποντας τη «σύνταξη» σε μέσο επιβίωσης ολόκληρων οικογενειών, τώρα τη λεηλατούν κι αυτή. Διαλύουν ό,τι άφησαν όρθιο από το δημόσιο, ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέποντας το σε ανταποδοτικό–κεφαλαιοποιητικό. Τα μνημόνια συνεχίζονται την μεταμνημονιακή εποχή! Όλες μαζί οι κυβερνήσεις που στήριξαν και στηρίζουν τα μνημόνια, λένε τα ίδια ψέματα, ότι θα βγούμε από τα μνημόνια εφαρμόζοντάς τα! Ότι κόβουμε συντάξεις για να τις σώσουμε! Ότι απολύουμε για να έρθουν δουλειές Δε ζητάμε «δικαιοσύνη στην εξαθλίωση».

Απαιτούμε να πάρουμε πίσω όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας.

Τον κλεμμένο πλούτο που παράγουμε!

Το εργατικό κίνημα να τεθεί σε θέση μάχης. Με έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις, τοπικό και συνολικό συντονισμό σωματείων, των εργαζόμενων Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που θα ξεπερνά τα όρια που βάζει ο γραφειοκρατικός, υποταγμένος κυβερνητικός συνδικαλισμός, σε ένα ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής της επίθεσης, σε μια πραγματική και όχι εικονική μάχη για να μπλοκάρουμε το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο έκτρωμα ώστε να μείνει στα χαρτιά.  Σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία οφείλουμε να συμβάλουμε στη συσπείρωση και στον συντονισμό των δυνάμεων για ενίσχυση του αγώνα για   ανατροπή των ανιεκπαιδευτικών– αντεργατικών πολιτικών με συγκεκριμένο αγωνιστικό σχέδιο δράσης και αγώνα. Να ξαναπιάσουμε το νήμα των αγώνων με τους οποίους καταγράψαμε νίκες. 

Στα πλαίσια αυτά προτείνουμε συγκεκριμένα:

  • Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις με ολομέλεια προέδρων
  • Συντονισμός εκπαιδευτικών σωματείων και σωματείων δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα
  • Ημέρα δράσης με παρέμβαση στις πλατείες και στους ηλεκτρικούς σταθμούς της περιοχής δράσης του κάθε σωματείου
  • ΟΛΟΙ / ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ!
  • Αμέσως μετά κύκλο Γ.Σ. και εισήγηση για κλιμάκωση των απεργιακών μας κινητοποιήσεων.
  • Οργανώνουμε πανελλαδικά συλλαλητήρια, και δυναμικές ενέργειες παντού.

 

Αγωνιζόμαστε, απαιτούμε, διεκδικούμε:

-Να μην ψηφιστεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση/Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και ρυθμίσεις καθώς και όλοι οι νόμοι και διατάξεις που διαλύουν το ασφαλιστικό σύστημα με τις ρυθμίσεις του τρίτου και τέταρτου μνημονίου. Αποκλειστικά Δημόσια και δωρεάν Κοινωνική ασφάλιση και υγεία/Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν τράπεζες, κράτος, εργοδότες (70 δις έως 2010, δομημένα ομόλογα, PSΙ κ.λπ.).

– Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας ή στα 58 (για άνδρες) και στα 55 (για γυναίκες). Αντίστοιχα στα 55 και 50 για βαρέα επαγγέλματα. Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους και χωρίς όριο ηλικίας.  Σύνταξη ίση με το 80% του ύψους του τελευταίου μισθού. Αυξήσεις στις συντάξιμες αποδοχές. Να σταματήσει η διάλυση της επικουρικής ασφάλισης, του μετοχικού ταμείου και της μείωσης του εφάπαξ.

-Να σταματήσει η διάλυση της δημόσιας υγείας. Σύστημα υγείας, ασφάλισης και σύνταξης  αποκλειστικά Δημόσιο.

-Όχι σε μισθολόγιο – φτωχολόγιο. Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας. Ανάκληση όλων των μειώσεων και αναπλήρωση των μισθών στα επίπεδα του 2009. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

-Καθιέρωση γνήσιων Συλλογικών και Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας εφ’ όλης της ύλης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Άλλος δρόμος υπάρχει και είναι αυτός που ανοίγουν οι αγώνες μας!