ΔΟΕ: Έλεος, όχι άλλες αγωνιστικές ημερίδες
Αφού κουράστηκε η πλειοψηφία της ΔΟΕ να οργανώνει μια 24ωρη απεργία το μήνα, επέστρεψε στην αγαπημένη της μορφή, τα αγωνιστικά συνέδρια.
Μαζί με τα εκκαθαριστικά του μήνα Γενάρη (350 Ε κάτω) είδαμε και την απάντηση της ΔΟΕ, δύο ημερίδες σε Γιάννενα και Θεσσαλονίκη την ίδια μέρα
Αλήθεια τι συμπεράσματα έβγαλε από τις προηγούμενες αγωνιστικές συσκέψεις «κατά γενική ομολογία επιτυχημένες» η ΔΟΕ;
Θυμάται κανείς τη συνάντηση για τα διδασκαλεία με τόσους παρευρισκόμενους, για την εχθρική ενέργεια της κυβέρνησης να τα κλείσει, τις κορώνες που πετάχτηκαν για έντονη αντίδραση του κλάδου;
Θυμάται κανείς το συνέδριο στο Βερολίνο, το οποίο διαπραγματεύτηκε τα ζητήματα «εκπαιδευτικής πολιτικής αναφορικά με την εκπαίδευση των ελληνοπαίδων του εξωτερικού» που στο κλείσιμό του «αναγνωρίστηκε από όλους η καθολική επιτυχία, καθώς και η αναγκαιότητα πραγματοποίησής του»; Θυμίζουμε ότι λίγους μήνες μετά κόπηκαν οι αποσπάσεις στο εξωτερικό. Σκεφτείτε να μην ήταν επιτυχημένο!
Τι επιδιώκει η ΔΟΕ μ’ αυτές τις ημερίδες;
• Να ευαισθητοποιήσει για τα προβλήματα της εκπαίδευσης;
Οι γονείς τα ξέρουν καλύτερα: (έλλειψη βιβλίων, διαρκής αύξηση της οικονομικής συνεισφοράς τους στη λειτουργία του σχολείου, προβλήματα στη μεταφορά μαθητών, ελλείψεις εκπαιδευτικών κ.τ.λ.)
• Να αναδείξει την ανάγκη στήριξης της παιδείας για έξοδο από την κρίση όταν τα πιο μορφωμένα κομμάτια της ελληνικής νεολαίας μεταναστεύουν σε αναζήτηση καλύτερης τύχης;
• Να πείσει για το δράμα που ζουν οι εκπαιδευτικοί; Όταν η ανεργία φτάνει το 20%, μιλάνε για 20.000 άστεγους στην Αθήνα και τα δελτία των 8 αναφέρονται καθημερινά στα συσσίτια που γίνονται;
Είναι δυνατό ένα από τα πιο μαζικά συνδικάτα του δημοσίου να δρα σαν περιβαλλοντική οργάνωση που σκοπό ύπαρξης έχει την ευαισθητοποίηση για το τάδε οικολογικό πρόβλημα;
Έχουμε απέναντί μας μια κυβέρνηση που θυσιάζει παιδεία, υγεία, εργασία, για να πληρώσει δάνεια του αμαρτωλού παρελθόντος. Χρεοκοπούν μια κοινωνία για να σώσουν τις τράπεζες. Είναι η πρώτη φορά που τόσο ορατά η διάσωση όποιου δικαιώματος- κατάκτησης περνάει από την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της. Αντί η ΔΟΕ να σηκώσει το γάντι του πολέμου, καλεί σε τσάι πάρτυ για συζήτηση, ζύμωση, στην ουσία για να κλάψουμε όλοι μαζί το «μακαρίτη», το πάλαι ποτέ κράτος πρόνοιας.
Πρώτη φορά κυβέρνηση και κανάλια στρέφουν με τόση μεθοδικότητα τη μια ομάδα εργαζομένων εναντίον της άλλης. Για μήνες ολόκληρους το πρώτο θέμα στα δελτία ήταν ο τεμπέλης δημόσιος τομέας, που σαν βαρίδι πνίγει τον υγιή ιδιωτικό. Τώρα μας φταίει ο ιδιωτικός που δεν είναι ανταγωνιστικός κλπ
Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόμασταν είναι η συγκρότηση μετώπου όσων δέχονται την επίθεση και ειδικά με τους γονείς και τους υπόλοιπους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Πρώτο βήμα θα ήταν η τακτική επικοινωνία με γράμματα στους γονείς, για το ποιος φταίει για την κρίση και για την κατάσταση του δημόσιου σχολείου.
Κοινές συνελεύσεις, κοινές συνεδριάσεις στα σχολεία με συλλόγους διδασκόντων και συλλόγους γονέων. Στήριξη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας αρνείται να πληρώσει τα χαράτσια της κρίσης.
Προετοιμασία κοινής εμφάνισης όλων των κλάδων του δημοσίου στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.
Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με σκόρπιες απεργίες, ή με διεκδίκηση να εξαιρεθούμε από το κύμα περικοπών. Όσοι πίστευαν ότι λόγω ιδιαιτερότητας του κλάδου θα εξαιρεθούν, το τσουνάμι των περικοπών τους συνέφερε απότομα.
Συνοψίζοντας, οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος θα κριθούν από το εάν μπορούν να οργανώσουν την απάντηση του κόσμου της εργασίας απέναντι στη ληστρική επιδρομή Κυβέρνησης-Τρόικας- Τραπεζών και όχι αν οργανώνουν κατά γενική ομολογία επιτυχημένες ημερίδες για να τους δείξουν οι κάμερες ή γιατί δεν ξέρουν τι άλλο να κάνουν.
Κλείνοντας, αυτό που λείπει δεν είναι ούτε η ‘ζύμωση’ των απόψεων μας ούτε να έρθει η παιδεία στην επικαιρότητα διαμέσου των δελτίων των 8. Αυτό που λείπει είναι η οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων απέναντι στα μέτρα που τους παίρνουν τα μέτρα……..
• Όσοι νοιώθουν ότι ο ρόλος τους είναι να ενημερώνουν σαν ειδησεογραφικό πρακτορείο για το τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο ή τι συμβαίνει στα διάφορα συμβούλια
• Όσοι αισθάνονται ότι η μόνη νίκη που έχουν να παρουσιάσουν σαν κλάδος είναι η κατάργηση της τριετίας (και η μετατροπή της σε διετία)
• Όσοι ψάχνουν ένα μικρόφωνο για να καταθέσουν τον προβληματισμό τους τότε απλά ζουν σε άλλη εποχή.
Σημειώνουμε ότι στο σύλλογο Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Ρόδου, συζητήθηκε το θέμα της πραγματοποίησης της ημερίδας στη Ρόδο. Το ΔΣ αποφάσισε κατά πλειοψηφία (4 κατά) να μη γίνει η ημερίδα, γεγονός που αποτελεί κόλαφο για την πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ! Είναι ενδεικτικό ότι μόνο ο πρόεδρος του συλλόγου (εκλεγμένος με την ΠΑΣΚ) ψήφισε να γίνει τώρα η ημερίδα! Σημειωτέον επίσης ότι η εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ(ΠΑΜΕ) στο ΔΣ ψήφισε λευκό!
Υ.Γ. 1 Αν επιμένει η ΔΟΕ σε ημερίδες γιατί δε μελετάει πόσο η φτώχεια και η μείωση των δημόσιων δαπανών, αρχίζει να επηρεάζει τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου;
Υ.Γ.2 Αλήθεια τα μέλη της πλειοψηφίας του Δ. Σ. της ΔΟΕ που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο θα πάρουν για καθεμία από τις συγκεκριμένες ημερίδες 300 ευρώ εκτός της διαμονής και των εισιτηρίων; Δεν είναι και άσχημα…….
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΩΡΤΖΑΚΑΚΗΣ
ΔΑΣΚΑΛΟΙ
EMAIL: TZORTZAK2@gmail.com