Σκέψου…
… τι έγινε τα τελευταία 4 χρόνια :
- 38% μείωση μισθών
- 45% μείωση συντάξεων
- 98% αύξηση του ποσοστού φτώχειας
- ένα εκατομμύριο άνθρωποι απολύθηκαν
- πάνω από 150.000 ακίνητα κινδυνεύουν άμεσα να βγουν στο σφυρί
Σκέψου…
- τα 4 δις ευρώ του ΕΝΦΙΑ – πληρώνεις «νοίκι» ακόμα και για το ίδιο σου το σπίτι
- τα 686.000 παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού θέτοντας επιτακτικά το ζήτημα του κινδύνου υποσιτισμού (βλ. έκθεση unicef)
- τα εκατομμύρια των φτωχών που ξεπαγιάζουν καθώς η μέση μηνιαία κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 62,5% και τα νοικοκυριά χωρίς καθόλου θέρμανση αυξήθηκαν κατά 252,3%. (στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ)
Σκέψου…
… τι έγινε στη ζωή σου και στην εκπαίδευση :
- κατάργηση 13ου και 14ου μισθού
- βαθμολογική υποβάθμιση – πάγωμα μισθών και βαθμολογικών προαγωγών
- μηδενικοί διορισμοί
- συγχωνεύσεις
- κατάργηση μετεκπαίδευσης
- πειθαρχικά και διώξεις
Σκέψου…
- τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά που κόπηκαν στο σφαγείο της Τράπεζας Θεμάτων
- τα κέρδη των φροντιστηρίων που απογειώθηκαν λόγω των νέων εξετάσεων
Σκέψου…
… τι σχεδιάζουν να κάνουν ακόμα :
- μειώσεις μισθών και συντάξεων (βλ. σχέδιο νέου μισθολογίου στο δημόσιο)
- αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, αύξηση ΦΠΑ – άρα αύξηση τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης, κατάργηση ΕΚΑΣ, συγχώνευση όλων των ταμείων στο ΙΚΑ, ιδιωτικοποιήσεις (βλ. μέιλ Χαρδούβελη προς τρόικα)
- αξιολόγηση/απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων
- ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας
Σκέψου…
…γιατί θέλουν συνταγματική αναθεώρηση :
«Η μονιμότητα είχε οδηγήσει σε τελμάτωση στο δημόσιο τομέα» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος είναι αντίθετος σε αυτή.
συνέντευξη, 16/01/2014, http://www.protothema.gr/
«Ναι, πρέπει να συζητήσουμε θέμα μονιμότητας στο δημόσιο στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση»
Κυριάκος Μητσοτάκης, συνέντευξη, 31/01/2014, http://www.enikos.gr
Σκέψου…
ότι σε αυτή την ιστορία υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι
Δεν έχουμε όλοι τα ίδια συμφέροντα – Δεν είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα.
Σκέψου τους 559 συμπολίτες μας οι οποίοι μέσα στα χρόνια της κρίσης, όταν 6,3 εκατομμύρια Έλληνες ρίχτηκαν στη φτώχεια, εκείνοι είδαν τα πλούτη τους να εκτινάσσονται στα 76 δισ. δολάρια («Βήμα», 24/8/2014) και να ανέρχονται στο 45% του ΑΕΠ της χώρας.
Και θυμήσου :
Το δημόσιο χρέος δεν είναι η αιτία αλλά το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα ενός φαινομένου που λέγεται παγκόσμια καπιταλιστική κρίση. Η απάντηση της οικονομικής ολιγαρχίας στην κρίση, είναι οι πολιτικές που περιγράψαμε παραπάνω. Στόχος τους δεν είναι να μειώσουν το χρέος, άλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι το μέγεθος του χρέους απογειώνεται. Από το φθινόπωρο του 2009 είχαμε προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου οδηγεί σε καθεστώς επιτήρησης και από το 2011 είχαμε επισημάνει ότι με τα μνημόνια το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί. Στόχος τους είμαστε όλοι εμείς : η κοινωνική πλειοψηφία. Τα δικαιώματά μας, οι μισθοί, οι συντάξεις, η δημόσια παιδεία και υγεία. Γιατί μόνο έτσι θα βγουν από την κρίση και θα δουν τα κέρδη τους να αυξάνονται ξανά.
Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τον απίστευτο εκβιασμό του νομίσματος που λέγεται ευρώ. Ευρώ είναι εκείνο το νόμισμα που μόλις εμφανίστηκε πριν από δεκαπέντε χρόνια ό,τι το βράδυ κόστιζε 50 δραχμές το αμέσως επόμενο πρωί κόστιζε 170 δραχμές (ήτοι 0,50 ευρώ) και ό,τι το βράδυ κόστιζε 100 δραχμές το αμέσως επόμενο πρωί κόστιζε 341 δραχμές (ήτοι 1 ευρώ). Ευρώ είναι εκείνο το νόμισμα που θα ‘ταν, υποτίθεται, το απάνεμο λιμάνι και σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο εκβιασμό σε βάρος των λαών της Ευρώπης : «αλλάξτε πολιτική και θα σας κλείσουμε τα ΑΤΜ» !
Είναι πολύ σημαντικό να ηττηθεί η κυβέρνηση στις εκλογές της 25ης Γενάρη:
Την Κυριακή πρέπει να ηττηθούν οριστικά, τα κόμματα των μνημονίων, το κόμμα των νεοναζί, αλλά και το κόμμα των ΜΜΕ. Φτάνει αυτό; Φτάνει μια εκλογική ήττα του μαύρου μετώπου για να γυρίσουμε σελίδα ; Για να πάρουμε πίσω ότι χάσαμε;
Την επόμενη ημέρα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τον πραγματικό κοινωνικό συσχετισμό :
- Αντιμέτωποι με μια οικονομική ολιγαρχία που διαθέτει στα χέρια της το νόμισμα, τις τράπεζες, τα ΜΜΕ, την οικονομική εξουσία, τον έλεγχο του παρακράτους, της μαφίας και της διαπλοκής τους.
- Αντιμέτωποι με την ΕΕ στο εσωτερικό της οποίας τα πλεονάσματα της Γερμανίας – κατά δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ – είναι τα ελλείμματα της Ελλάδας.
- Αντιμέτωποι με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του κ.Ντράγκι ο οποίος μόλις πριν ένα μήνα, στις 18 Νοέμβρη 2014, αναφερθείς στο ελληνικό δημόσιο χρέος δήλωνε ότι είναι αντιπαραγωγικό να μιλάμε για μείωση, αναδιάρθρωση ή κούρεμά του και απαιτούσε την εντατικοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.
Εμείς προειδοποιούμε ότι για όλα αυτά, θα χρειαστούν πολύ περισσότερα από μια βόλτα μέχρι την κάλπη. Λέμε καθαρά εδώ και καιρό, ότι θα χρειαστεί πολιτική και κοινωνική σύγκρουση. Λέμε, πως όπου σταμάτησε ο αντίπαλος, ήταν γιατί εμείς οι εργαζόμενοι τον σταματήσαμε με τους αγώνες μας. Από τον πρώτο χρόνο της κρίσης μιλήσαμε για τη διαμόρφωση ενός μεγάλου κοινωνικού μετώπου σύγκρουσης και αντιπαράθεσης που θα αγωνίζεται ενάντια σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις – ΕΕ – ΔΝΤ, για την ανατροπή μνημονίων και δανειακής σύμβασης και θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα του λαού. Και σήμερα λέμε ότι στον κοινωνικό πόλεμο που μαίνεται, η μόνη μας ελπίδα, η μόνη μας απαντοχή, η μόνη δύναμη στην οποία μπορούμε να δείξουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, είναι η συλλογική μας δύναμη, το σωματείο μας, το ανεξάρτητο ταξικό κίνημα και οι αγώνες που μπορούμε να στηρίξουμε.