600 θέσεις εργασίας χάνονται.
Συγχωνεύεται και το ιστορικό 132 (Γκράβα)
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση καταργούνται 15 δημοτικά και 30 νηπιαγωγεία. Συγχωνεύονται 128 δημοτικά και 74 νηπιαγωγεία, χάνονται δηλαδή από τον χάρτη της εκπαίδευσης 79 δημοτικά και 67 νηπιαγωγεία !Επιπλέον υποβιβάζονται 130 δημοτικά και 20 νηπιαγωγεία. Στα νούμερα αυτά δεν υπολογίζονται οι οργανικές θέσεις των ολοήμερων τμημάτων που χάνονται στα συγχωνευμένα δημοτικά και νηπιαγωγεία.
Χιλιάδες παιδιά θα στοιβάζονται σε υπεράριθμα τμήματα ενώ περισσότερες από 600 θέσεις εργασίας καταργούνται.
Η συνέχιση και διεύρυνση της πολιτικής των περικοπών και στην εκπαίδευση (μετά από την Υγεία και την κοινωνική Πρόνοια) ξεδιπλώνει τις αποφάσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ για το φθηνό, πειθαρχημένο σχολείο της αγοράς.
– Μεγάλοι χαμένοι σε όλη αυτή την ιστορία είναι τα παιδιά, οι μαθητές που καταδικάζονται να στριμωχτούν στα υπεράριθμα τμήματα, σε ακατάλληλα διδακτήρια με προγράμματα που αντικαθιστούν τη γνώση με την πληροφορία και την δεξιότητα, χιλιόμετρα μακριά από το σχολείο που λειτουργούσε στη γειτονιά τους και με την μεταφορά τους στο σχολείο από προβληματική έως καταργημένη .
– Χαμένοι οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί αφού με τον τρόπο αυτό το υπουργείο «εξοικονομά» θέσεις εργασίας ,περιορίζοντας παράλληλα τις ανάγκες σε αναπληρωτές, μιας και αυτό το ρόλο θα παίζει ο εφεδρικός στρατός των εκπαιδευτικών που θα βρίσκονται στη «διάθεση» των διευθύνσεων και των περιφερειών -χωρίς οργανική – λόγω της μείωσης των οργανικών θέσεων που σημαίνει νέες πλασματικές υπεραριθμίες, υποχρεωτικές μετακινήσεις, διαθεσιμότητες και απολύσεις. Το Σεπτέμβριο του 2013 ζήσαμε τι σημαίνουν όλα αυτά, με την υποχρεωτική και παράνομη μετακίνηση συναδέλφων μας από τις Α’,Β’,Γ’ Διευθύνσεις στις υπόλοιπες διευθύνσεις της Αττικής. Αν περάσει η κατάργηση δεκάδων ακόμα οργανικών θέσεων σημαίνει ότι ακόμα μεγαλύτερος αριθμός εκπαιδευτικών θα βρεθεί χωρίς οργανική θέση και άρα μετέωρος στα αρπακτικά χέρια της διοίκησης!
– Χαμένοι και οι γονείς που θα πρέπει να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα λειτουργικά έξοδα και τα μεταφορικά για και να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα.
Ευθύνη στο εκπαιδευτικό τοπίο που δημιουργείται για μια ακόμη φορά δεν έχει μόνο η κυβέρνηση. Άξιοι συμπαραστάτες της υπήρξαν όλα εκείνα τα στελέχη, περιφερειάρχες, διευθυντές εκπαίδευσης, προϊστάμενοι, σχολικοί σύμβουλοι και μέλη δημοτικών συμβουλίων που έκαναν τη βρόμικη δουλειά και νομιμοποίησαν με τις «προτάσεις» τους αυτή την αντιεκπαιδευτική πολιτική.
Είναι φανερό πως το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταματήσουν αυτήν την πολιτική που εφαρμόζουν με ιδιαίτερη σπουδή τα τελευταία χρόνια . Κυβέρνηση, Ε.Ε και ΔΝΤ χτυπούν ανελέητα τις κατακτήσεις και τις κοινωνικές υποδομές (παιδεία, υγεία, ασφάλιση, πρόνοια κλπ). Θέλουν ένα σχολείο χρεοκοπημένο, διαλυμένο, φτηνό και ευέλικτο, που δε θα εξασφαλίζει ούτε τους στοιχειώδους όρους για την αξιοπρεπή μόρφωση των παιδιών. Το νέο επιχειρηματικό σχολείο της αγοράς.
Οι καταργήσεις σχολείων είναι η μία πλευρά του νομίσματος.
Η άλλη έχει να κάνει με τη σύνδεση της χρηματοδότησης με την αποτελεσματικότητα της κάθε σχολικής μονάδας. Το κάθε σχολείο θα τρέχει να βρει τα δικά του προγράμματα και το χρηματοδότη του χορηγό για να λειτουργεί κάτω από επιχειρηματικά συμφέροντα.
Αν δεν τα καταφέρνει θα κλείνει ως αποτυχημένο, όπως στο αγγλοσαξονικό παράδειγμα. ( Μια απλή ανάγνωση των δεικτών για το πρόγραμμα αυτοαξιολόγησης θα ήταν ιδιαίτερα πειστική )
Για άλλη μια φορά δηλώνουμε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να διαλυθεί το Δημόσιο Σχολείο.
Τίποτα δεν τέλειωσε…
Όλα κρίνονται από τη δυναμική αντίδραση ΟΛΩΝ ΜΑΣ…
Εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και Ενώσεις Γονέων, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στην πολιτική Κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ η οποία οδηγεί τα σχολεία και τις οικογένειές στη χρεοκοπία.
Πρέπει άμεσα τόσο οι σύλλογοι εκπαιδευτικών και οι γονείς μέσα από τις Ενώσεις και τους συλλόγους τους να παρέμβουν προς το Υπουργείο και την περιφέρεια για να σταματήσουν την κατάργηση των σχολικών μονάδων.
Καλούμε τους Δήμους να παρέμβουν και αυτοί από τη μεριά τους.
Έχουμε προτείνει στο Δ.Σ. της ΔΟΕ να κηρύξει 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο ΥΠΑΙΘ, την Τετάρτη 21 Μάη. Καλούμε τους συναδέλφους, τις ενώσεις και τους συλλόγους γονέων, τις ΕΛΜΕ, τους τοπικούς φορείς, να κατέβουμε μαζικά στο υπουργείο, να δώσουμε αποφασιστική απάντηση σε όσους απεργάζονται την κατάργηση των σχολείων.