ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ-ΚΙΝΗΣΕΩΝ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

 

Η πολιτική της συγκυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ συνεχίζει απροκάλυπτα την επίθεση στις ανάγκες και τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας. καθημερινά ανακοινώνουν και εφαρμόζουν νέα μέτρα κοινωνικής βαρβαρότητας που τσακίζουν τις ζωές και το μέλλον μας.

Ξεθεμελιώνουν εργατικά – κοινωνικά δικαιώματα και αγαθά, ξεπουλούν δημόσιο πλούτο, ετοιμάζουν την Ελλάδα των Ε.Ο.Ζ. και «σκοτώνουν» τη νεολαία, που έχουν καταδικάσει,, στην ανεργία και στη μετανάστευση. Βυθίζουν την πληροφόρηση στο μαύρο σκοτάδι του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και στέλνουν στο απόσπασμα την ανάπηρη δημοκρατία τους.

Με την αντιδραστικότερη μεταρρύθμιση των τελευταίων χρόνων στην εκπαίδευση, που προαναγγέλλεται μέσω του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, στέλνουν στον καιάδα ολόκληρη τη νέα γενιά, συνθλίβουν την εργασιακή και παιδαγωγική ύπαρξη χιλιάδων εκπαιδευτικών, οδηγώντας τους τελικά, στη διαθεσιμότητα, την απόλυση, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις  και την ωρομισθία.

Την ίδια στιγμή, όλοι οι εργαζόμενοι και άνεργοι, οδηγούνται στη φτώχεια και την εξαθλίωση κάτω από το βάρος της φοροληστείας, των επικείμενων πλειστηριασμών, των μέτρων ενός νέου μνημονίου, που αιτείται ο Σόιμπλε και προαναγγέλλει ο Σαμαράς, μέσω του  φερετζέ της ανάγκης πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν πάνω από τη Συρία.

 

Συνάδελφοι/ισσες

  • Με το νέο μνημόνιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι συνεχίστηκε η πολιτική της κοινωνικής λεηλασίας του κόσμου της εργασίας από την κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, με ένα νέο οδυνηρό πακέτο μέτρων. Το πολιτικό πρόσημο της συγκυβέρνησης αποδείχθηκε πως είναι η επιτάχυνση της αντεργατικής επίθεσης μέσω χιλιάδων απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, της παράδοσης της δημόσιας Παιδείας –Υγείας στους ιδιώτες, των νέων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, των νέων φόρων και χαρατσιών.
  • Η επίθεση στο δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς εντείνεται με τις απολύσεις, τη διαθεσιμότητα και την αργία, τις μετατάξεις, τον αυταρχισμό και τις πειθαρχικές διώξεις, την προώθηση της αξιολόγησης, την οικονομική ασφυξία, την αύξηση ωραρίου, τις υποχρεωτικές μετακινήσεις, τις συγχωνεύσεις, το διωγμό των προνηπίων.
  • Ο Σεπτέμβρης θα μας βρει με 15.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς, με σχολεία χωρίς εκπαιδευτικό προσωπικό, σχολικούς φύλακες και καθαρίστριες και με κλειστούς τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
  • Ιδιαίτερα στο δημόσιο, η επίθεση έχει ενιαίο χαρακτήρα, που συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο απολύσεις-διάλυση/ιδιωτικοποίηση-απαξίωση ξεπούλημα δημόσιων αγαθών και κοινωνικών υπηρεσιών.
  • Το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η επίθεση στους χώρους δουλειάς και κλάδους, στη βάση των δεσμεύσεων των μνημονίων και της εφαρμογής των νόμων και μέτρων, αλλά και στα πλαίσια του νέου γύρου αντιλαϊκών μέτρων που θα προωθήσει η κυβέρνηση του κοινωνικού πολέμου Σαμαρά-Βενιζέλου. Θα υπάρξουν νέες αντιδραστικές αλλαγές και προώθηση «μεταρρυθμίσεων» σφαγής για όλους τους εργαζόμενους και τους εκπαιδευτικούς Π.Ε.

Αυτή είναι η εικόνα της πολιτικής που εφαρμόζεται, η πτώχευση δηλαδή όλης της εργαζόμενης πλειοψηφίας και η εμβάθυνση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Η επιλογή του αποφασιστικού, ανυποχώρητου απεργιακού αγώνα διάρκειας, με δημιουργία «εν θερμώ» ευρύτερου μετώπου μαθητών –γονιών, εργαζόμενων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα είναι πλέον μονόδρομος, για όποιον θέλει στα σοβαρά να μιλά για ανατροπή αυτής της κατάστασης.

 

Στην καρδιά των αιτημάτων αυτού του αγώνα, πρέπει να είναι οι διεκδικήσεις για εκπαίδευση και ουσιαστική, μόρφωση όλων των παιδιών, αντίστοιχη των μορφωτικών δυνατοτήτων της εποχής, η διασφάλιση των κοινωνικών αγαθών (παιδεία, υγεία, ασφάλιση, ρεύμα, νερό) δημόσια και δωρεάν παρεχόμενων, η απαίτηση για μόνιμη, σταθερή και αξιοπρεπή εργασία για όλους, η υπεράσπιση της ελευθερίας  και του δικαιώματος του λαού να αποφασίζει αυτός για τις τύχες του, ενάντια  στα ανακοινωθέντα του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και την τακτική απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης μέσω των επιστρατεύσεων από την κυβέρνηση.

 

Για να ανατραπεί η επίθεση των δυνάμεων κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ. Για να υπάρξει συνολικότερη, πολιτική ρήξης και ανατροπής των βασικών συντεταγμένων αυτής της επίθεσης.

  • Έξω η τρόικα των ΕΚΤ-ΕΕ-ΔΝΤ από την Ελλάδα, κατάκτηση και διεύρυνση της εργατικής λαϊκής κυριαρχίας και του δικαιώματος του λαού να αποφασίζει για τις τύχες του.
  • Ανατροπή του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας, των δανειακών συμβάσεων, των μνημονίων κι όλου του μνημονιακού νομικού οπλοστασίου που μας αλυσοδένει, όλων των μέτρων που απορρέουν από αυτό.
  • Δε χρωστάμε, δεν πληρώνουμε, δεν αναγνωρίζουμε το χρέος τους
  • Δεν πουλάμε! Δεν παραχωρούμε το δημόσιο πλούτο!
  • Έξοδο από το ΝΑΤΟ, κλείσιμο των βάσεων, καταδίκη και άρνηση συμμετοχής στις ιμπεριαλιστικές εκστρατείες σε όλο τον κόσμο και, άμεσα, στη Συρία. Αποτροπή της απειλής ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή μας, διάλυση του άξονα Ελλάδας – Ισραήλ.
  • Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Ανατροπή όλων των κυβερνήσεων – κυβερνητικών παραλλαγών άσκησης αυτής της πολιτικής, μέσα από μαζικούς κοινωνικούς  αγώνες.

 

Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε γιατί δεσμευόμαστε από:

Τους 10.000 συναδέλφους μας αναπληρωτές που απολύθηκαν τον Ιούνη.

Τους συναδέλφους μας, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα με την προοπτική της απόλυσης, και τους χιλιάδες άλλους εκπαιδευτικούς και Δημοσίους Υπαλλήλους που έχουν σειρά στην επετηρίδα των διαθεσιμοτήτων-μετατάξεων- απολύσεων.

Τους χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς που τους πετάνε στα μούτρα τους μηδενικούς διορισμούς δυο χρόνια τώρα και ξέρουν πως ελπίδα δεν υπάρχει αν δεν ανατρέψουμε τα σχέδια τους για τη δραματική μείωση των μόνιομων εκπαιδευτικών

Τους μαθητές που στέλνονται με το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση στον καιάδα της αμάθειας, της εφήμερης κατάρτισης και της φτηνής – απλήρωτης μαθητείας

Τους  άνεργους και απλήρωτους γονείς των μαθητών μας

Τους νέους που δολοφονεί η πολιτική τους για 1,4 ευρώ.

 

  • Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι τώρα το Δ.Σ. της ΔΟΕ πρέπει τώρα  να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις αγωνίες των εκπαιδευτικών και θα υπηρετούν την αναγκαιότητα της σύγκρουσης με τις κεντρικές επιλογές κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ και των κυβερνήσεων που τις υπηρετούν. Στη σημερινή συνεδρίαση όλες οι συνδικαλιστικές δυνάμεις συγκεκριμένα και υπεύθυνα να τοποθετηθούν για την ανάγκη άμεσης απάντησης στην κυβερνητική επίθεση, τόσο όσο αφορά το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό του αγώνα, όσο και τις απεργιακές μορφές.
  • Ιδιαίτερα μετά τις αποφάσεις του συνεδρίου της ΟΛΜΕ για απεργία διαρκείας από την αρχή της σχολικής χρονιάς, τις πολύμορφες κινητοποιήσεις που μεσολάβησαν όλο το καλοκαίρι και τις Γενικές Συνελεύσεις που γίνονται στις ΕΛΜΕ, για συγκεκριμενοποίηση των άμεσων απεργιακών-αγωνιστικών  βημάτων, πρέπει σύσσωμος ο κόσμος της εκπαίδευσης, μαζί όλοι οι κλάδοι και χωρίς εσωτερικές διασπάσεις, να προχωρήσουμε σ’ ένα αγώνα των εκπαιδευτικών και ολόκληρης της κοινωνίας για Παιδεία-Υγεία-Εργασία-Δημοκρατία για όλους.
  • Στην κατεύθυνση αυτή οι Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις καταθέτουμε στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. αλλά και στον κλάδο το πρόγραμμα δράσης που εμείς προτείνουμε για την περίοδο και ζητούμε να τοποθετηθούν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους και οι άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις, έτσι ώστε να υπάρξει άμεσα απόφαση για συντονισμένο διακλαδικό αγώνα, στηριγμένο στη δημοκρατία των Γενικών Συνελεύσεων.

 

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

  • Διαμόρφωση εισήγησης του Δ.Σ. της ΔΟΕ που θα περιλαμβάνει το αναγκαίο πολιτικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο και με αιχμές τα ζητήματα της περιόδου. Συγκεκριμένα:

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ – ΣΤΑΘΕΡΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ

Καμιά μετακίνηση, υποχρεωτική μετάταξη – διαθεσιμότητα – απόλυση. Να ανακληθούν οι διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών της ΤΕΕ. Να καταργηθεί ο ν.4172/13. Κατάργηση του νόμου για τις υποχρεωτικές μετατάξεις και του ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις. Οργανικές θέσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς

Κατάργηση του μισθολογίου – βαθμολογίου της φτώχειας και της χειραγώγησης. Αυξήσεις στους μισθούς. Διπλασιασμός των αποδοχών του νεοδιόριστου. Ενιαίος βασικός μισθός με χρονοεπίδομα. Κατάργηση του ν.4024/11.

Μαζικοί διορισμοί, μόνιμων εκπαιδευτικών Άμεση αποκατάσταση των αναπληρωτών που απολύονται ενώ καλύπτουν πάγιες ανάγκες και την αξιοποίηση της νέας γενιάς εκπαιδευτικών που υποφέρει στην αδιοριστία. Τώρα 6.000. Διορισμοί σε αντιστοιχία ένας προς ένας (1/1).

Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας. Όχι στη διάλυση της επικουρικής ασφάλισης και τη μείωση του εφάπαξ. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Σύστημα υγείας – συνταξιοδότησης – πρόνοιας – κοινωνικής ασφάλισης για όλους αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ

Παιδεία – υγεία – ασφάλιση –ρεύμα και νερό για όλο το λαό! Όχι στη διάλυση – συρρίκνωση – ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών. Άμεσα μέτρα ανακούφισης για την ανεργία, την εξαθλίωση και τη μαζική φτώχεια.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ- ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΜΑΣ

Να καταργηθεί το καθεστώς της πολιτικής επιστράτευσης απεργών. Σταμάτημα κάθε συνδικαλιστικής δίωξης, κάθε απόπειρα τρομοκράτησης συναδέλφων μέσω πειθαρχικών, διαθεσιμότητας, υποχρεωτικών μεταθέσεων. Καμιά δίωξη ενάντια στους αγωνιζόμενους. Άμεση κατάργηση των νόμων για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο (ν.4093/12 και 4057/12) που έχει θέσει τους εκπαιδευτικούς υπό διωγμό.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΜΟΡΦΩΣΗ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την αντιδραστική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης. Όχι στο σχολείο των αποκλεισμών, που διώχνει τους μαθητές, σκοτώνει  τη γνώση και επιβάλλει την εφήμερη κατάρτιση  και τη μαθητεία-απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, δώρο στους εργοδότες. Να επανέλθουν οι τομείς και οι ειδικότητες της ΤΕΕ που καταργήθηκαν. Όχι στους ταξικούς και εξεταστικούς φραγμούς!

Όχι στην ιδιωτικοποίηση -επιχειρηματικοποίηση – διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης

Απαιτούμε:

Ενιαίο δημόσιο και δωρεάν 12χρονο, υποχρεωτικό σχολείο. Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

Σχολείο ενταγμένο σε μια εκπαίδευση δημόσια, δωρεάν, με παιδαγωγική ελευθερία, ουσιαστική – αναβαθμισμένη γνώση και αξιοπρέπεια.

Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση ενταγμένη στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και εξ ολοκλήρου στο Υπουργείο Παιδείας. Όχι στη μαθητεία – απλήρωτη εργασία χωρίς δικαιώματα.

Ελεύθερη πρόσβαση, δημόσια και δωρεάν  στην παροχή γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης

Επαγγελματικά δικαιώματα στους τίτλους σπουδών. Όχι στην κερδοσκοπία των πιστοποιήσεων και το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Όχι στην αξιολόγηση, αυτοαξιολόγηση, εξωτερική αξιολόγηση – εργαλεία περάσματος των αντιδραστικών αλλαγών στην εκπαίδευση, της κατηγοριοποίησης, της μισθολογικής υποβάθμισης, των απολύσεων και της παιδαγωγικής χειραγώγησης των εκπαιδευτικών. Απόσυρση του ΠΔ για την αξιολόγηση. Κατάργηση του ν.4142/13 για την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας.

Καμιά συγχώνευση – κατάργηση σχολείου! Αγωνιζόμαστε ενάντια στην εγκατάλειψη της εκπαίδευσης, στις συγχωνεύσεις σχολείων – τμημάτων,

20 μαθητές στο τμήμα.

Αύξηση  των δαπανών για την εκπαίδευση στο 5% του ΑΕΠ ή το 15% του προϋπολογισμού.  Να επανέλθει η δ’ δόση με αντίστοιχα κονδύλια για τα σχολεία. Έκτακτη επιχορήγηση τώρα για την ουσιαστική αντιμετώπιση των εξόδων των σχολείων, για τη σίτιση, ασφάλιση – υγεία των μαθητών μας.

  • Πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων έως τις 9 Σεπτέμβρη, ολομέλεια προέδρων στις 10 Σεπτέμβρη. Συγκεκριμένα ως προς τη μορφή : Προτείνουμε, την κήρυξη πενθήμερης απεργιακής κινητοποίησης, από Δευτέρα 16/9  που θα συνοδεύεται από συλλαλητήρια και πολύμορφες δράσεις. Απευθύνουμε την πρόταση αυτή και επιδιώκουμε να συντονιστούμε με ολόκληρο το εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα. Στόχο έχει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις απεργιακής συμπόρευσης και με άλλους κλάδους για την εκδήλωση απεργίας διαρκείας με επαναλαμβανόμενες μορφές. Μιας απεργίας που θα υπερβαίνει τα κλαδικά και θα έχει διακλαδικά – πανεργατικά χαρακτηριστικά.

Εκλογή απεργιακών επιτροπών από τις Γενικές Συνελεύσεις και κεντρικής απεργιακής επιτροπής, για την οργάνωση της υλοποίησης των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων.

Δημιουργία απεργιακού ταμείου.

Συντονισμό του αγώνα μας με ολόκληρο το εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα, με γονείς, φοιτητές, μαθητές και σχεδιασμό της κοινής δράσης.

Την τελευταία ημέρα αυτής θα ακολουθήσει νέος γύρος Γ.Σ. για την εκτίμηση της απεργιακής πορείας. Η συνέχιση του απεργιακού αγώνα με επαναλαμβανόμενες μορφές, η έκταση και η ένταση αυτών των μορφών θα εξαρτηθούν από το βαθμό ανάπτυξης του εργατικού κινήματος, τη δυνατότητα συμπόρευσης με άλλους κλάδους και βέβαια την εκφρασμένη θέληση των εκπαιδευτικών στις Γενικές Συνελεύσεις.

 

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ!

Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια και δικαιολογίες για μια στάση ανοχής και αναμονής απέναντι στην κυβέρνηση και την κυβερνητική πολιτική ή πολύ περισσότερο αυταπάτες ότι υπάρχει περίπτωση να διασωθεί οτιδήποτε και οποιοσδήποτε αν δεν προχωρήσουμε σε  σύγκρουση τώρα.

Γι’ αυτό λέμε σήμερα που υπάρχουν οι δυνατότητες να απαντήσουμε και να μετατρέψουμε το θυμό και την απελπισία σε ανυποχώρητο αγώνα. Για να τους σταματήσουμε εμείς, γιατί δε θα σταματήσουν μόνοι τους την καταστροφική πολιτική τους.

Μας κήρυξαν τον πόλεμο!!!!!

Με αυτοπεποίθηση, προετοιμασία, κοινωνικές συμμαχίες, αιτήματα που θα μας συνδέουν με τους άλλους εργαζόμενους και θα δίνουν προοπτική ενός άλλου σχολείου, φιλοδοξούμε να πετύχουμε μια διακλαδική απεργία που με πανεργατική λογική και δικτύωση, θα συγκλονίσει τη χώρα και  με σύνθημα : ή τα τοκοχρεολύσια, τα κέρδη και το νόμισμα τους ή το Ψωμί η Παιδεία και η Ελευθερία του λαού, θα νικήσει.