Σφαγή στις μεταθέσεις των δασκάλων : Εννέα(9) δάσκαλοι πήραν μετάθεση στην Αττική!

Σφαγή στις μεταθέσεις των δασκάλων:

Εννέα(9) δάσκαλοι πήραν μετάθεση στην Αττική!

Ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 29-4-11 οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αίτηση μετάθεσης  είχαν καταθέσει 10.005 συνάδελφοι και πήραν 1.736. Δηλαδή ικανοποιήθηκε το 17,35% των αιτήσεων. Οι μεταθέσεις πραγματοποιήθηκαν με βάση τα οργανικά κενά και όχι με βάση την εκτίμηση των κενών που έγινε από τα ΠΥΠΕ.

Το ποσοστό αυτό θα ήταν ακόμη μικρότερο  αν είχαν τη δυνατότητα να ζητήσουν μετάθεση και οι συνάδελφοι που διορίστηκαν το καλοκαίρι του 2010. (Σύμφωνα με τον Ν. 3848/2010 οι εκπαιδευτικοί  κατοχυρώνουν δικαίωμα μετάθεσης αφού υπηρετήσουν για τρία χρόνια στην ίδια περιφέρεια). Επίσης πρέπει να πάρουμε υπόψη μας ότι το 2010 συνταξιοδοτήθηκαν περισσότεροι από 12.000 εκπαιδευτικοί ( περίπου οι μισοί από αυτούς εργάζονταν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση) γεγονός που σημαίνει ότι ελευθερώθηκαν τουλάχιστο 5.000 οργανικά κενά τα οποία σε καμία περίπτωση δεν καλύφτηκαν από νέους διορισμούς αφού αυτοί δεν ξεπέρασαν τους 1.500.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των μεταθέσεων των δασκάλων (ΠΕ70) στην περιφέρεια Αττικής.

Σε ολόκληρη την περιφέρεια υπηρετούν 13.200 δάσκαλοι (στοιχεία 2009). Φέτος πήραν μετάθεση μόνο 4 δάσκαλοι για τη Γ΄Πειραιά και 5 δάσκαλοι για την Α΄Δυτικής Αττικής. Ούτε μία μετάθεση δασκάλων δεν δόθηκε για την Α και Β Πειραιά, την Α, τη Β, τη Γ, τη Δ Αθήνας, την Α και Β Ανατολικής Αττικής, τη Β Δυτικής Αττικής.

Τα προηγούμενα χρόνια εκατοντάδες εκπαιδευτικοί έπαιρναν μετάθεση στην περιφέρεια  Αττικής. Παρόλα αυτά η σχολική χρονιά ξεκινούσε με τεράστια κενά.

Ακόμη και αν το υπουργείο δεν ακολουθήσει την ίδια τακτική και στις αποσπάσεις είναι φανερό ότι την επόμενη σχολική χρονιά θα υπάρχουν χιλιάδες κενά στα σχολεία της περιφέρειας Αττικής. Αν συνυπολογίσουμε ότι οι πιστώσεις (από τον κρατικό προϋπολογισμό) για αναπληρωτές  δίνονται με το σταγονόμετρο τότε εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το δημόσιο σχολείο, οι ανάγκες των εκπαιδευτικών και  τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών  δέχονται  ένα ακόμη χτύπημα. Πληρώνουν και με αυτό τον τρόπο την κρίση.

Προηγήθηκαν οι καταργήσεις σχολείων, οι περικοπές των δαπανών για τα σχολεία οι περικοπές μισθών και συντάξεων, η κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων η υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εκπαιδευτικών (και όλων των εργαζόμενων) οι ελάχιστοι διορισμοί.

Ακολουθούν το νέο μισθολόγιο (και οι νέες περικοπές), η επιδίωξη για μετατροπή του  διευθυντή σε manager- αξιολογητή και του Συλλόγου διδασκόντων σε συλλογικό εκτελεστή των εντελών της διοίκησης, οι μηδενικοί διορισμοί, η εξάπλωση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ο νέος ΔΥΚ.

Απέναντι στο νέο σχολείο της αγοράς και του μνημονίου, το εκπαιδευτικό κίνημα είναι ανάγκη να υπερασπιστεί τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών.

 

2 Μαΐου 2011

Γιώργος Γαλάνης

Αιρετός εκπρόσωπος στο ΑΠΥΣΠΕ Αττικής

Εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της

AΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

(ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ- ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ)

Τηλ. 6972210342 www.paremvasis.gr