ΛΙΑΜΠΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Εκπρόσωπος των Κινήσεων - Παρεμβάσεων - Συσπειρώσεων

στο Δ.Σ. της ΔΟΕ

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΔΟΕ (Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2000)

ΘΕΜΑ: "Σχέδιο Π.Δ. για τις επιλογές στελεχών εκπ/σης"

 

Αυτονόητη και θεμελιακή είναι η αντίθεση του σ.κ. σε κάθε ρύθμιση που ενισχύει τη γραφειοκρατικοποίηση και το διοικητικό έλεγχο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Το σ.κ. οφείλει να εξετάζει το ρόλο κάθε προτεινόμενης ρύθμισης, ενταγμένο στο συνολικό πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής και ανάλογα να τον κρίνει, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος "να βλέπει το δέντρο και να χάνει το δάσος".

Το σχέδιο Π.Δ. για την επιλογή στελεχών εκπ/σης αντανακλά, συμπληρώνει κι εξειδικεύει την κυβερνητική εκπ/κή πολιτική του 2525.

Ο προτεινόμενος τρόπος επιλογής στελεχών, (όπως και ο προηγούμενος), εξ' αιτίας του είδους και της σχέσης των κριτηρίων που θέτει, δεν κινείται έξω από τη λογική ούτε του αυτοαναπαραγόμενου μηχανισμού, ούτε της κομματικής μονομέριας (ή ποσόστωσης) της επιλογής.

Προϋπόθεση εφαρμογής του Π.Δ., αποτελεί η αξιολόγηση του εκπ/κού (βάσει 2525 και Π.Δ. 140/98) αφού το βασικό ρόλο για την επιλογή τον παίζει η αξιολογική έκθεση του κρινόμενου.

Το σχέδιο Π.Δ. αποτελεί έναν πρόσθετο κρίκο στη θωράκιση της διοικητικής - ελεγκτικής πυραμίδας η οποία θα στελεχώνεται μέσω της αξιολόγησης και θα στοχεύει στην ενίσχυση του θεσμού, του ρόλου και των αποτελεσμάτων της αξιολογικής διαδικασίας.

Κυρίαρχα ζητήματα για το σ.κ. πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά, τα όρια, το περιεχόμενο της σχέσης των εκπ/κών με τα όργανα διοίκησης και εποπτείας και όχι το ποιος τα στελεχώνει.

Το εκπαιδευτικό κίνημα, στα πλαίσια μιας συνολικά διαφορετικής αντίληψης, πρέπει να διεκδικεί για τον εκπαιδευτικό:

α) περιορισμό του ρόλου του υπαλλήλου - διεκπεραιωτή της κρατικής διδακτικής - εκπ/κής λογικής

β) διεύρυνση του πεδίου της επιστημονικής - κοινωνικής ευθύνης

Η δε οργάνωση και λειτουργία της σχολικής μονάδας και σχολικής περιφέρειας, διαπνεόμενη από την κοινωνική συμμετοχή και με πνεύμα συντονισμού και συνεργασίας να προσδιορίζεται από τα χαρακτηριστικά της αυτοοργάνωσης, της αυτοδιεύθυνσης, της αιρετότητας και της ανακλητότητας.


ΕπιστροφήΕπιστροφή