%@ Language=JavaScript %>
ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
(ΣΕΦΚ)
Μέλος
ΟΙΕΛΕ
Μεσολογγίου 5, 10681 Αθήνα
τηλ. 210 3820537, 210 5238148, 6974-439203 fax: 210-5230819
e-mail: sefk@sefk.gr www.sefk.gr
ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ
Στις 2 Μαρτίου 2004, στο Α΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών δικάζονται 4 καθηγητές, εργαζόμενοι σε φροντιστήρια, μεταξύ των οποίων δύο μέλη του Δ.Σ. του σωματείου μας, ύστερα από μήνυση του Μ. Χαρίση, ιδιοκτήτη φροντιστηρίου στη Μεταμόρφωση Αττικής και μέλους του Δ.Σ της εργοδοτικής ένωσης ιδιοκτητών φροντιστηρίων Ν. Αττικής (Ε.Σ.Ι.Φ.Μ.Ε.Α)
Πιο συγκεκριμένα: Μία εκ των τεσσάρων συναδέλφων (Μ. Πετρίδου) εργαζόταν επί συνεχή χρόνια (11/1995 έως 9/1998) ανασφάλιστη στο παραπάνω φροντιστήριο και κάποια στιγμή αποφάσισε να διεκδικήσει τα ασφαλιστικά της δικαιώματα με προσφυγή στο τοπικό παράρτημα του ΙΚΑ. Το τελευταίο, διενεργώντας έλεγχο στο εν λόγω φροντιστήριο, διαπίστωσε πολύ μεγαλύτερο αριθμό συναδέλφων που εργάζονταν ανασφάλιστοι και προχώρησε στην επιβολή των προβλεπόμενων από το νόμο ασφαλιστικών εισφορών και προστίμων με τις: 24739/2000 Πράξη Επιβολής Εισφορών, 6145/2000 Πράξη Χρηματικού Καταλόγου, 12875/2000 Πράξη Επιβολής Προσθέτου Τέλους, 359/2000 Πράξη Επιβολής Προστίμου Ακαταχώριστων Εργαζόμενων. Η πράξη αυτή κρίθηκε και στην αρμόδια επιτροπή του ΙΚΑ, στην οποία παραστάθηκαν ως μάρτυρες συνδικαλιστές του Συλλόγου μας και γνωστοί της συναδέλφου (Α. Αποστολόπουλος, Γ. Σαμοϊλης, Μ. Σκουτέλη).
Ο παραπάνω φροντιστηριάρχης προχώρησε σε μηνύσεις ενάντια στη συνάδελφο και τους μάρτυρες, με τις κατηγορίες της ψευδούς καταμήνυσης, ψευδούς ανόμωτης κατάθεσης, συκοφαντικής δυσφήμισης και απάτης, γιατί ποτέ δεν απασχολούσε ως καθηγήτρια τη συνάδελφο που έκανε την καταγγελία (!!). Στη συνέχεια προχώρησε σε αγωγή ζητώντας το ποσό των 100.000.000 (!!) δραχμών από κάθε συνάδελφο για ηθική βλάβη που δήθεν του προκλήθηκε. Μετά τη δημοσίευση σχετικού άρθρου στην εφημερίδα του συλλόγου "ΤΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ", το οποίο ο ίδιος το έκρινε ως συκοφαντικό, προχώρησε σε νέα μήνυση και αγωγή προς τον πρόεδρο και υπογράφοντα το σχετικό άρθρο με απαίτηση ποσού 150.000.000 δραχμών (!!).
Στην πρώτη δίκη (27 Ιουνίου 2002) με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης, το κατηγορητήριο κατέρρευσε, το δικαστήριο δέχτηκε ότι οι συνάδελφοι είπαν τα πραγματικά γεγονότα, αλλά ο τότε πρόεδρος του σωματείου Γ. Σαμοϊλης, καταδικάστηκε για εξύβριση επειδή στο άρθρο του είχε χρησιμοποιήσει φράσεις όπως «γελοίοι ή επικίνδυνοι;» «προσπάθησε να μας τρομοκρατήσει» κ.λπ. Η δίκη αυτή μετατράπηκε σε βήμα καταγγελίας του εργασιακού μεσαίωνα των φροντιστηρίων. Στο πλευρό του διωκόμενου συναδέλφου, στάθηκαν ο βουλευτής του Κ.Κ.Ε. Α. Σκυλλάκος, ο Δικηγορικός Σύλλογος δια του εκπροσώπου του Κ. Παπαδάκη, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μ. Κουρουτός, το μέλος του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Κ. Ψυχαλάκης, ο εκπρόσωπος της Ο.Λ.Μ.Ε. Γ. Καλομοίρης, ο εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ Β. Δεληπέτρος, ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συντακτών Α. Νταβανέλλος και άλλοι.
Μια τέτοια καταδίκη του συνδικαλιστικού λόγου, παρ’ ότι αυτός λέει την αλήθεια, είναι γεγονός που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Στο Εφετείο (20 Δεκεμβρίου 2002) και κάτω από το βάρος των διαμαρτυριών, ο φροντιστηριάρχης δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τη συνέχιση της δίωξης σε βάρος του πρώην προέδρου του Σ.Ε.Φ.Κ. Η επίθεση όμως ενάντια στο σωματείο μας συνεχίζεται με τη δίκη ενάντια στους τέσσερις συναδέλφους, στις 2 Μάρτη 2004.
Γίνεται πλέον φανερό ότι η βιομηχανία διώξεων, που το τέλος της δεν το ξέρουμε ακόμα, αφορά όλο τον κλάδο μας αλλά και όλους τους εργαζόμενους. Κατ' αρχάς γιατί αν συνεχιστεί και ευοδωθεί, απειλεί να καταστήσει προβληματική τη διεκδίκηση αυτής έστω της κουτσουρεμένης ασφάλισης που λαμβάνουν οι καθηγητές των φροντιστηρίων. Αν παγιωθεί η πρακτική των μηνύσεων ενάντια στα σωματεία, όταν αυτά πράττουν το αυτονόητο, θα μιλάμε για απόπειρα τρομοκράτησης και ουσιαστικής εξαφάνισης της συνδικαλιστικής δράσης στα φροντιστήρια, του συνδικαλισμού γενικά αλλά και των εντύπων τους.
Πολύ δε περισσότερο, αν συνεχιστεί η πρακτική των αγωγών, θα επέλθει οικονομικός στραγγαλισμός των σωματείων, χωρίς καν να υπάρξει καταδίκη, μόνο από τα παράβολα και τις αμοιβές δικηγόρων. Για το σωματείο μας, τα δικαστικά έξοδα ξεπερνούν αυτή τη στιγμή το ποσό των 6.000 ΕΥΡΩ ή 2.000.000 δραχμών, ποσό απαγορευτικό, όταν μιλάμε για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
Φυσικά η πορεία της όλης υπόθεσης αποκαλύπτει ότι δεν πρόκειται για προσωπική αντιδικία, όπως αρχικά ισχυρίζονταν ο φροντιστηριάρχης αλλά και η εργοδοτική ένωση, αλλά για ευθεία επίθεση εναντίον του σωματείου. Άλλωστε, στο πλευρό του κ. Χαρίση έσπευσαν -ως μάρτυρες κατηγορίας- μέλη του Δ.Σ του Ε.Σ.Ι.Φ.Μ.Ε.Α. αλλά και του Δ.Σ. της Ο.Ε.Φ.Ε.
Σήμερα βάλλεται η ύπαρξη και λειτουργία του ΣΕΦΚ που είναι αυτή τη στιγμή το μοναδικό ανάχωμα από τη μεριά των εργαζομένων σε ένα χώρο όπως τα φροντιστήρια όπου βασιλεύει η ελαστική εργασία, οι ανεξέλεγκτες απολύσεις, τα χαμηλά ωρομίσθια, η λειψή ασφάλιση, η γενικότερη εργασιακή ανασφάλεια και η ανεργία. Η αδηφαγία αυτού του χώρου –την οποία ανέχεται και ενισχύει η εκπαιδευτική πολιτική όλων των κυβερνήσεων– δεν απομυζά μόνο σημαντικά ποσά από την εργαζόμενη οικογένεια, αλλά και εντείνει την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων καθηγητών, καταλύοντας αργίες ωράρια, συλλογικές συμβάσεις, δώρα και επιδόματα.
Ζητάμε από το μαζικό κίνημα την εκδήλωση της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης με ενέργειες όπως οι παρακάτω ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο κριθεί κατάλληλος:
Ψηφίσματα αλληλεγγύης στους διωκόμενους συναδέλφους και καταδίκης των διώξεων, τα οποία μπορούν να αποστέλλονται στα γραφεία του Σ.Ε.Φ.Κ.(FAX: 210 5230819) και στα γραφεία της εργοδοτικής ένωσης (FAX: 210 5988463)
Οικονομική ενίσχυση του σωματείου για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων
Αρθρογραφία στον τύπο
Συμμετοχή σε συγκέντρωση στα δικαστήρια στις 2 Μάρτη 2004
Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Φ.Κ.
Επιστροφή | Περιεχόμενα |