Δήλωση του Γιώργου Γαλάνη -Μέλους του Δ.Σ. της ΔΟΕ -
Εκπροσώπου των Παρεμβάσεων - Συσπειρώσεων - Κινήσεων
Ασφαλιστικές ρυθμίσεις για τους εκπαιδευτικούς
ή ένα ξαναζεσταμένο φαγητό που δεν τρώγεται
«Πλασματική δεκαετία για τους εκπαιδευτικούς», με τον τίτλο αυτό κυκλοφόρησε η οικονομική Ελευθεροτυπία στις17/3/03. Ο υπότιτλος πιο εντυπωσιακός. Μέχρι και 10 χρόνια νωρίτερα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν οι εκπαιδευτικοί, καθώς «αναγνωρίζεται» η αναμονή στην επετηρίδα.
Το ίδιο θέμα πραγματευόταν Κυριακάτικη Βραδυνή.
Το μόνο όμως πλασματικό ήταν η ίδια η είδηση. Μια είδηση που έχει γραφτεί δέκα φορές τουλάχιστον από πέρυσι τον Ιούνη, όταν και ψηφίστηκε ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος Ρέππα.
Οι περίφημες τροπολογίες, ο «θησαυρός» αποδείχτηκε «άνθρακας».
Ας τις δούμε λοιπόν. «Για τους εκπαιδευτικούς που έχουν διοριστεί με βάση την επετηρίδα και απολύονται από την υπηρεσία λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας (67ο έτος) χωρίς όμως να έχουν συμπληρώσει 35ετία (άρα δε δικαιούνται πλήρη σύνταξη) αναγνωρίζεται συντάξιμος χρόνος 5 έτη από το χρόνο αναμονής διορισμού. Για την αναγνώριση του παραπάνω χρόνου καταβάλλονται οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές από μεριάς του εργαζόμενου».
Ουσιαστικά τι μας λέει η τροπολογία - που σημειωτέον ψηφίστηκε πέρυσι και μας την ξανασερβίρουν φέτος ; Όριο ηλικίας συνταξιοδότησης είναι το 67 έτος ηλικίας! Τα υπόλοιπα είναι ειδικές ρυθμίσεις. Δεν αναγνωρίζεις 10 χρόνια, όπως πλασματικά λέει ο τίτλος, αλλά ως πέντε. Αντί να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος όλος ο χρόνος ανεργίας σε όλους, μια και η ευθύνη μη διορισμού ήταν του κράτους, προχωράν σε μια μερική ρύθμιση επί πληρωμή. Και αυτό γιατί η εξαγορά και η πληρωμή σημαίνει τουλάχιστον 10.000 Ευρώ.
Όσο για τη διαφημιζόμενη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης (60χρονών – 30 χρόνια υπηρεσίας για τους μετά το 1983, 55 χρονών – 30 χρόνια για τους πριν το 1983) δεν μας λένε ότι μειωμένες κατά 15% τουλάχιστον θα είναι οι συντάξιμες αποδοχές αφού θα υπολογίζονται στα 30/35. Αν αναλογιστούμε τη μείωση των συντάξιμων αποδοχών με τον τρόπο υπολογισμού του νέου νόμου ( στο 70% του βασικού μισθού του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας και η επικουρική σύνταξη στο 20% από 36% που είναι σήμερα), μιλάμε για μείωση της τάξης του 40%.
Όταν η κοροϊδία γίνεται συνήθεια και είδηση, μιλάμε για πλασματική δημοσιογραφία παράρτημα των γραφείων τύπου των υπουργείων. Οι εκπαιδευτικοί που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και την κατοχύρωση και διεύρυνση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων δεν αναζητούν την παραπληροφόρηση των κυβερνητικών ΜΜΕ αλλά τη δικαίωση των αιτημάτων τους.
Επιστροφή | Περιεχόμενα |