ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΛΑΝΗ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ - ΚΙΝΗΣΕΩΝ -
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ
ΣΤΟ Δ. Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
"Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει χίλιες μέρες κοσκινίζει". Βρισκόμαστε αρχές Νοέμβρη και ακόμα το Δ.Σ. της ΔΟΕ συζητά αν και πότε πρέπει να υπάρξουν κινητοποιήσεις. Την ίδια στιγμή στα σχολειά η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η αξιολόγηση βρίσκεται προ των πυλών, τα εργασιακά δικαιώματα μας διακυβεύονται , η οργανικότητα μας απειλείται, οι μαθητές χτυπάνε κάρτα εννιάωρου στο σχολείο. Από 1/1/03 αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης και οι ασφαλιστικές εισφορές (7.000 - 12.000 δρχ το μήνα).
Οι μισθοί μας παραμένουν καθηλωμένοι, είμαστε οι πιο κακοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι και με τη "βούλα". Οι αδιόριστοι συνάδελφοι μας παραμένουν όμηροι της εργασιακής ανασφάλειας και περιπλάνησης. Μόνο οι νηπιαγωγοί παραμένουν στην ουρά της ανεργίας για πάνω από 15χρόνια, ενώ νέος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ ετοιμάζεται.
Στην πρόσφατη συνάντησή μας με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ έγινε σαφές ότι καμιά αύξηση, κανένα νέο μισθολόγιο δεν πρόκειται να υπάρξει ως το 2004, ενώ παρέπεμψε όλα τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου μας στη διαπραγμάτευση για συλλογική σύμβαση, όταν το ίδιο το υπουργείο πριν δυο χρόνια έλεγε με επίσημο έγγραφό του ότι τα ζητήματα της εκπαίδευσης δεν μπορούν να λυθούν στις συλλογικές αλλά σε διμερείς διαπραγματεύσεις!!!
Στη βάση των παραπάνω προτείνουμε:
Απόκρουση- ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής που προωθεί κυβέρνηση, Ε.Ε., ΟΝΕ, κεφάλαιο.
Κατάργηση των ν. 2525&2640. 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, 12χρονο δημόσιο, δωρεάν σχολείο, χωρίς διαχωρισμούς και εξεταστικούς φραγμούς για όλα τα παιδιά.
Κατάργηση του ν.2986. Όχι στην αξιολόγηση - χειραγώγηση. Όχι στη σύνδεση μισθού - βαθμού - αξιολόγησης. Όχι στην κατηγοριοποίηση των σχολείων. Να μπλοκαριστεί στην πράξη ο νόμος με συλλογικό τρόπο. Κανένας αξιολογητής στην τάξη. Καμιά συμμετοχή σε επιτροπές αξιολόγησης. Κανένας εκπαιδευτικός να μη συμπληρώσει δελτία "αυτοαξιολόγησης". Απόσυρση των σχεδίων υπουργικών αποφάσεων για το καθηκοντολόγιο, τον κανονισμό λειτουργίας των σχολείων και την εφαρμογή της αξιολόγησης. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στα σχολεία με αποφασιστικό ρόλο - λόγο στη σχολική κοινότητα και το σύλλογο διδασκόντων.
Ανατροπή του "ενιαίου" μισθολογίου. Πραγματικές αυξήσεις ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς από ένα μισθό. Μισθός πρωτοδιόριστου (καθαρά) ίσος με 350.000. Ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό (εκτός χρονοεπιδόματος και οικογενειακού που να δίνεται και στους δύο). Όχι στη σύνδεση μισθού- απόδοσης- αξιολόγησης. Ελεύθερες Συλλογικές Συμβάσεις για όλα τα ζητήματα των αγωνιζόμενων κλάδων χωρίς τη διαμεσολάβηση της ΑΔΕΔΥ.
Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης (55 χρονών ή 25 χρόνια δουλειά). Συντάξιμες αποδοχές ίσες με τον καταληκτικό μισθό. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής ασφάλισης. Κατάργηση των εργατικών ασφαλιστικών εισφορών. Να δοθούν πίσω τα κλεμμένα στα ταμεία.
20 μαθητές ανά τμήμα. Αναβάθμιση της οργανικότητας όλων των σχολείων και νηπιαγωγείων με βάση το 1/20. Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών. Επαναφορά της επετηρίδας. Να γίνουν τώρα τόσος αριθμός διορισμών ώστε να διοριστούν όλοι αναπληρωτές. Όχι στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Όχι στα "ολοήμερα - παιδοφυλακτήρια" των σπαστών ωραρίων, της ιδιωτικοποίησης, της ανταποδοτικότητας. Όχι στην παραβίαση του διδακτικού μας ωραρίου, την εργασία στην πρωινή και απογευματινή ζώνη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
Μπροστά στην εντεινόμενη αντιεκπαιδευτική επίθεση της κυβέρνησης, η πλειοψηφία της ΔΟΕ αρνείται να κάνει το παραμικρό για να υπερασπίσει τα στοιχειώδη δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Αποδέχεται ουσιαστικά την αξιολόγηση- χειραγώγηση, τα καθηκοντολόγια και τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων. Μιλάει για επιδόματα που εξανεμίζονται διαρκώς και σε σύντομο χρονικό διάστημα, αντί να διεκδικεί ουσιαστικές αυξήσεις. Δεν πήρε κανένα μέτρο για να υπερασπιστεί τους συναδέλφους που τρέχουν από σχολείο σε σχολείο, για όλους όσους τους βάζουν να δουλεύουν στη μεσημεριανή ζώνη.
Είναι αναγκαίο, περισσότερο από ποτέ, να αναπτυχθούν πραγματικοί αγώνες για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Αγώνες που να στηρίζονται στις Γενικές Συνελεύσεις των ίδιων των εκπαιδευτικών, τις Επιτροπές Αγώνα.
Γι αυτό προτείνουμε πρώτο απεργιακό βήμα το Δεύτερο 15ήμερο του Νοέμβρη, 48ωρη απεργία 5 και 6 Δεκέμβρη και την δεύτερη ημέρα γενικές συνελεύσεις με πρόταση για απεργιακές επαναλαμβανόμενες μορφές διάρκειας ως τη νίκη.
Συντονισμός με τους αγωνιζόμενους κλάδους των εργαζομένων σε ένα απεργιακό ανεξάρτητο, αγωνιστικό μέτωπο διάρκειας,
Οριζόντιος συντονισμός των τοπικών συλλόγων μέσα από τις Γ.Σ. τους και τις Επιτροπές Αγώνα.
ΑΘΗΝΑ 4 ΝΟΕΜΒΡΗ 2002
Επιστροφή | Περιεχόμενα |